Head 08
Datum objave: 11. Travanj 2023

AKCIJA SPAŠAVANJA NA MORU / Lučka kapetanija, policija i Hitna medicinska služba spasili unesrećenog nautičara u Kornatima

Diana Ferić
Diana Ferić

Akciju spašavanja teško ozlijeđene osobe hitnim medicinskim prijevozom proveli su službenici Lučke kapetanije Šibenik jučer, 10. travnja. Akcija je pokrenuta u 14.25 sati, kada je u MRCC Rijeka posredstvom Obalne radio postaje ORP Split-radio zaprimljen zahtjev posade jedrilice za MEDICO za jednoga teško ozlijeđenog člana posade kod otoka Smokvica Vela, u Murterskome moru.

S obzirom na relativno nepovoljne vremenske uvjete u trenutku dojave (more 3), iz MRCC Rijeka u MEDICO akciju angažiran je brod Postaje pomorske i aerodromske policije Šibenik, koji se nalazio najbliže dojavljenoj poziciji, kamo je pristigao u 15.20 sati, dok su službenici LK Šibenik bili u pripravnosti.

Nakon dovršene imobilizacije i pripreme za prijevoz ozlijeđeni član posade, državljanin Republike Slovenije, evakuiran je s jedrilice te prevezen u uvalu Podvršak na otoku Murteru, odakle su djelatnici HMP Šibenik u 16.10 sati preuzeli ozlijeđenog, u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Šibenik.

Drugu akciju spašavanja an moru službenici MRCC Rijeka koordinirali su u riječkome području nadzora sigurnosti plovidbe u nedjelju, 9. travnja slijedom zahtjeva pripadnika HGSS Rijeka za hitan medicinski prijevoz (MEDICO) jednog državljanina Republike Hrvatske, koji je pretrpio tešku tjelesnu ozljedu u blizini creške plaže Lubenice.

U MEDICO akciju angažiran je spasilački brod „VID“ iz sastava LK Rijeka, koji je na dogovorenu poziciju ukrcaja doplovio nakon što su pripadnici HGSS Rijeka imobilizirali ozlijeđenog. Odmah po ukrcaju ozlijeđeni je spasilačkim brodom LK Rijeka prevezen u riječku luku, kamo su pristali iste večeri u 21.15 sati. Nakon iskrcaja ozlijeđenu osobu u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske službe Rijeka.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3