Datum objave: 28. Travanj 2023

PRIRODA I DRUŠTVO / Festival znanosti održava se u cijeloj Hrvatskoj pa i u šibenskoj gimnaziji i u NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Festival znanosti održat će se danas u Gimnaziji Antona Vrančića u Šibeniku, a uglavnom je posvećen edukaciji prezentacijama i raspravama o suživotu čovjeka i prirode i interakciji prirode i društva.

 

Festival znanosti najveća je manifestacija u Hrvatskoj kojoj je cilj popularizacija znanosti. Sudionici ovogodišnjeg Festivala znanosti, koji se održava od 24. do 29. travnja posvećen je temi „Priroda i društvo“.Bit će organizirani i u NP Krka u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima. Sudionici će se upoznati s prirodnim vrijednostima i bogatom kulturnopovijesnom baštinom NP „Krka“ preko virtualne šetnje kroz edukacijsko, interpretacijsko i volontersko središte. Virtualna šetnja, koja uključuje prigodnu prezentaciju i mnoštvo zanimljivih informacija, održat će se u petak, 28. travnja u 12 sati preko online poveznice https://teams.live.com/meet/9454546150968.

Predavanje je namijenjeno učenicima, nastavnicima i znanstvenicima, ali i svima onima koji su željni novih znanja o biseru hrvatske prirodne baštine koji je na interaktivan način prezentiran u Puljanima.

Eko kampus „Krka“ u Puljanima posjetiteljski je centar edukativnog karaktera s prihvatnim kapacitetima. Kompleks se sastoji od Arheološke zbirke, u kojoj su izloženi predmeti pronađeni u iskopavanjima na području rimskog vojnog logora Burnuma, Hrama prirode – prirodoslovne zbirke u kojoj je prezentirana bogata prirodna baština zaštićenog područja, Laboratorija prirode – edukacijskog centra za djecu osnovnoškolskog uzrasta, Volonterskog centra – istraživačkog centra sa smještajnim kapacitetima hostelskog tipa i laboratorijima za istraživače, i Konferencijske dvorane.

Ovogodišnji Festival znanosti obilježit će mnoge obljetnice, među kojima se ističu: 50 godina od prvog mobitela, 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 120 godina od Nobelove nagrade za fiziku koju je dobila prva žena, Maria Curie-Skłodowska, 70 godina od leta prve žene, Valentine Vladimirovne Tereškove, u svemir, 80 godina od smrti Nikole Tesle i 185 godina od rođenja Ferdinanda Kovačevića, pionira hrvatske telegrafije.

Festival znanosti u Hrvatskoj se kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti običnim ljudima preko informiranja o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanja percepcije znanstvenika u javnosti i motiviranja mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Festival znanosti organiziraju sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Council, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3