Datum objave: 16. Svibanj 2023

POPLAVE / U tijeku su obrane od poplava u osam županija, među njima je i Šibensko – kninska. Najteže je u Zadarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske Stožer izdalo je objavu da su zbog obilnih oborina i nezapćenih vodostaja rijeka te bujičnih i voda, obrana od poplava provodi u čak osam županija među kojima je i Šibensko – kninska. Najteža je situacija u Zadarskoj županiji gdje su rijeke Zrmanja i Otuča poplavile gradove Obrovac i Gračac, a dramatična je i krajnje neizvjesna situacija u Sisačko – moslavačkoj županiji te Karlovačkoj županiji gdje nabujale rijeke Kupa, Una i Sava prijete svim gradovima na svojim obalama, posebo Hrvatskoj Kostajnici.Najvišđi vodostaj i vrhunac drame očekuje se sutra kada će u Hrvatsku stići i veliki vodeni val rijeke Save te su zbog potrebe snižavanja njezinog vodostaja na sisačkom i jasenovačkom području, otvorene ustave Prevlaka i Trebež, kako bi se dio velikih voda Save kontrolirano izlio u Lonjsko polje. U Sisačko-moslavačkoj županiji Hrvatske vode uvele su izvanredne mjere obrane od poplava. Isto tako izvanredne mjere proglašene su u Ličko-senjskoj županiji gdje su se iz korita izlile rijeke Krušnica i Jadova te ugrozila naselja koja se za sada uspješno brane. Na mnogim cestama u Lici obustavljen je promet.
U
Šibensko-kninskoj županiji bujične vode zaprijetile su kućama u Bribiru. Povodanj je zaustavljen brzom intervencijom Grada Skradina koji je pravovremeno angažirao građevinske strojeve koji su prokopali kanal i preusmjerili bujicu. Situacija je pod kontrolom, ali građevinska mehanizacija je još uvijek u pripravnosti zbog najave novih obilnih padalina. Bujične vode pojavila su se i na području Grada Vodica iu Grada Knina, a u općini Biskupija na nekim se mjestima izlila rijeka Kosovčica i poplavila podrume okolnih kuća.
Vrlo je teška situacija u
Požeško-slavonskoj županiji gdje su rijeke, potoci i bujice poplavili kuće i gospodarske objekte u Pakracu, Prekopakri, Badljevini, Velikoj i u Oljasima. Zbog izlijevanja rijeke Orljave kzatvorena je cesta D38 Požega-Pakrac.
U Osječko-baranjskoj županiji došlo je do prodora vode u dvorišti i kuće u Našičkom Novom Selu. Poplavljena je i cesta Đurđenovac - Vučjak Feričanački.
U Krapinsko-zagorskoj županiji, jake kiše i bujice aktivirale su klizišta kod Marije Bistrice te Stubičkih Toplica i Krapinskih Toplica.

Foto: MUP HR

Iz kategorije: Vijesti