Datum objave: 16. Svibanj 2023

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U ŠIBENIKU / Od radionica i izložbi do hatha yoge na Bribirskoj glavici

Diana Ferić
Diana Ferić

Tisuće muzeja diljem svijeta će 18. svibnja obilježiti Međunarodni dan Muzeja. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana Muzeja  „Muzeji, održivost i dobrobit“, ukazuje na prisutnost niza okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost. 

“Ovogodišnja tema predstavlja poseban izazov za muzejske i baštinske institucije jer se oslanja na Program za održivi razvoj Ujedinjenih naroda, s posebnim naglaskom na potporu klimatskim akcijama, poticanje inkluzivnosti i borbu protiv socijalne izolacije, te na poboljšanje mentalnog zdravlja. Poseban naglasak stavljen je na interaktivne aktivnosti koje posjetitelju daju osjećaj osobne dobrobiti – kreiranje muzejskog kutka za „smiješak“, organiziranje mindfulness radionica s vježbanjem disanja, zatim vođene meditacije kroz baštinske teme koje doprinose pozitivnom doživljaju i mislima, te pomažu u učenju self-help tehnika”, kažu u Muzeju grada Šibenika koji su, vodeći se takvim preporukama, izradili bogat program obilježavanja Međunarodnog dana Muzeja.
 
Četvrtak, 18. svibnja:
Muzej grada Šibenika, 9 sati:
 „Nit po nit pregača“– radionica o tkanju te projekcija filma „Kad se sjetim Krke – tkalja“ . Radionicu i projekciju filma organizira NP Krka.
 
Subota, 20. svibnja:
Izlet, 9 sati: Posjet Eko kampusu „Krka“ u Puljanima – u suradnji s N.P. Krka.
Bribir, 18.30: Spoji se s prirodom uz Divine hatha yogu – u suradnji s DSR Divine Yoga Studio.
Izložba šibenskog  muzeja Prapovijest i antika na šibenskom području. Velištak i Velika Mrdakovica bit će otvorena 20. svibnja u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.
 
Ponedjeljak, 22. svibnja
Muzej grada Šibenika
„Upoznaj Muzej“ - radionica za djecu iz Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“.
 
Utorak, 23. svibnja
Izlet na Bribir s djecom iz Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“.
Napomene: 
 
Autobus za Puljane polazi u 9 sati s Autobusnog kolodvora Šibenik. Budući da je broj mjesta u autobusu ograničen, potrebno se prijaviti i rezervirati svoje mjesto na broj 022 213 888.
Što se programa Spoji se s prirodom uz Divine hatha yogu tiče, iz DSR Divine Yoga Studia poručuju:  „Ponesite svoju prostirku ili ručnik za plažu. Bez obzira na predznanje, svi ste dobrodošli. Radionica je besplatna! Izuzetna prilika za vas koji nikada niste prakticirali jogu, a voljeli biste probati...“  U slučaju nepovoljne vremenske prognoze, radionica će biti odgođena, a o datumu ćete biti pravovremeno obaviješteni.
Za suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“ možemo slobodno reći da je tradicionalna, budući da izlete i radionice na Bribiru organiziramo već nekoliko godina, pa tako i za ovogodišnji Međunarodni dan Muzeja.
Na  Međunarodni dan Muzeja, 18. svibnja, od 8 do 20 sati, ulaz u  Muzej  grada Šibenika besplatan je za sve posjetitelje. Osim stalnog postava, u dvorani za povremena izlaganja našeg Muzeja možete razgledati izuzetno zanimljivu izložbu Kud plovi ovaj brod? Brodolom iz 4. st. pr. Kr. U podmorju otoka Žirja.
Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3