Datum objave: 24. Svibanj 2023

UPOZNAJTE GORNJI TOK RIJEKE KRKE / Od kampusa u Puljanima preko Manojlovca i Brljana do smaragdnozelenog kanjona Među gredama

Diana Ferić
Diana Ferić

Gornji tok rijeke Krke, odnosno sjeverni dio Nacionalnog parka „Krka“, od iznimnog je značaja zbog kulturnopovijesne baštine i iskonske prirode. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ taj prostor sustavnom valorizacijom nastoji predstaviti u njegovoj izvornosti i razvijati za aktivan boravak u prirodi i to uređenjem pješačkih i biciklističkih staza, znanstveno-edukativnim sadržajima i kulturnim programima za posjetitelje.

Nepoznata Krka – skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka

U sklopu projekta Nepoznata Krka – skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka uređene su tri pješačke staze, nabavljena su dva broda na električni pogon, a otvoren je i Eko kampus „Krka“ u Puljanima, posjetiteljski centar edukativnog karaktera s prihvatnim kapacitetima. Kampus je namijenjen zaljubljenicima u prirodu koji je žele bolje upoznati i istražiti prirodne fenomene i kulturnopovijesne lokalitete te naučiti nešto više o njima. Može se posjetiti tijekom cijele godine uz pratnju zaposlenika ili samostalno uz pomoć karte lokaliteta. U njemu se nalaze Arheološka zbirka, u kojoj su izloženi predmeti pronađeni u iskapanjima na području rimskog vojnog logora Burnuma, Hram prirode, prirodoslovna zbirka u kojoj je prezentirana bogata prirodna baština zaštićenog područja, i Laboratorij prirode, edukacijski centar za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Objekti su povezani stazama s edukacijskim tablama i mediteranskim biljem, a na vanjskim međuprostorima nalaze se interaktivne sprave za igru i učenje. Sve to Eko kampus „Krka“ čini idealnim odredištem za posjet s djecom. U Kampusu se nalaze i Volonterski centar, s prihvatnim kapacitetima i laboratorijima za istraživače, i Konferencijska dvorana.

Nije mu odolio ni car Franjo Josip I.

U neposrednoj blizini Kampusa je najviši Krkin slap, Manojlovac, koji su 1875. godine, za putovanja Dalmacijom, posjetili austro-ugarski car Franjo Josip I. i njegova supruga Elizabeta Bavarska. U spomen na carev posjet, 2011. godine svečano je postavljena obnovljena spomen-ploča na novootvorenoj pješačkoj stazi koja vodi prema vidikovcima s kojih se pruža pogled na Manojlovački slap. Uređen je i vidikovac na izlazu iz kanjona s pogledom na slap Brljan i Brljansko jezero, kao i poučno-pješačka staza prema prvom od sedam slapova, Bilušića buku, udaljenom samo 9 km od Knina. Nizvodno se nalazi pješačka staza oko manastira Krka, do kojeg voze izletnički brodovi s Roškog slapa, kako bi posjetitelji mogli upoznati stoljetnu tradiciju pravoslavnih kaluđera.
U sklopu projekta Nepoznata Krka na tom su prostoru obnovljene tri poučno-pješačke staze. Sa staze Perice mogu se vidjeti srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj, podignute na samom rubu kanjona. Staza Rimski put strmim spustom niz kanjon vodi pored starih vodenica. S nje se cijelim putom pruža pogled na slap Manojlovac. S druge strane do njega vodi staza koja počinje neposredno iznad Brljana i povijesnog prijelaza preko rijeke kojim se služimo i danas.

Smaragdozeleni kanjon

Nizvodno, na magičnom srednjem toku rijeke, nalaze se Roški slap i otok Visovac, povezani brodskom linijom na kojoj voze dva katamarana na električni pogon, kao najprihvatljivije ekološko rješenje kada je riječ o zaštiti i očuvanju prirode. Izgrađeni su u hrvatskom brodogradilištu, a nabavljeni su kao dio projekta Nepoznata Krka. Visovac i Roški slap dijeli ili spaja smaragdnozeleni kanjon Među gredama, u kojem posjetitelji mogu uživati, zahvaljujući nečujnim motorima elektrobrodova, u tišini i spokoju nedirnute prirode.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3