Datum objave: 27. Svibanj 2023

GOSPA OD KARAVAJA I OBITELJSKI DAN BISKUPIJE / Biskup Rogić: Okruženi smo tehnologijama koje nas zatrpavaju vijestima, ponudama, reklamama i sve više otuđuju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U svetištu Gospe od Karavaja u župi Tisno u petak 26. svibnja proslavljena je Gospa od Karavaja i Obiteljski dan Šibenske biskupije. Središnji dio proslave bilo je misno slavlje koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić uz kojeg je koncelebrirao umirovljeni biskup Ante Ivas, te dvadesetak svećenika.
-Želimo porasti u vjeri, zajedništvu i zahvalnosti. Želimo na prvo mjesto naših molitava Majci Božjoj staviti kršćansku obitelj, roditelje: majku i oca, djecu, djedove i bake. Želimo isprositi milost mnogih kršćanski obitelji koje se otvaraju životu, odgajaju u vjeri i žive evanđelje. Želimo i molimo da naši liturgijski susreti, svete mise i sakramenti budu Bogu na čast i nama na spasenje, slavljeni od svećenika, posluživani od naših ministranata, poručio je biskup Rogić koji je u homiliji kazao:
-Na Obiteljskom danu nosimo pred Gospu potrebe, kušnje i zahtjevnosti našega vremena koje se sve prelamaju preko obitelji. Danas, obitelj je ranjena. Ranjena je ritmom života koji nam je nametnut, kojem smo podlegli, pa malo vremena uspijevamo biti zajedno. Nedostaje nam vremena, vremena koje bi posvetili jedni drugima, a onda izostane i zajednička molitva u obitelji. Okruženi tehnologijama koje nas sve više otuđuju, zatrpavaju nebrojenim vijestima, ponudama, reklamama. Izranjeni su odnosi, potrebe sve veće a nedostaje zahvalnosti za ono ostvareno. Gubi se autoritet izgrađen na ljubavi i velikodušnosti po kojoj se u obitelji živi: jedni za druge. Odgoj djece i prenošenje vjere u obitelji postaju umijeće. Ali obitelj ostaje prva i najvažnija slika čovječnosti, kazao je biskup Rogić.
Roditeljima je poručio da prilikom odgoja djeteta uvjek se oslone na Sveto Pismo:
-Ne zaboravimo da uvijek uza se imamo riječ evanđelja, Božju Riječ, 10 zapovijedi: Ako sam Ja tvoj jedini Bog, ti nećeš imati drugih bogova, nećeš izgovoriti moje ime uzalud, nećeš zaboraviti svetkovati moj dan, nećeš nauditi roditeljima po kojima sam ti dao život, nećeš nauditi životu ni tijelu, ni dostojanstvu svoga bližnjega ni sebe samoga. Sjetimo se Hrvatska kršćanska obitelj dnevno moli i nedjeljom ide na svetu misu, zavjet naših starih koji i danas vrijedi ako ga usvojimo i mlađima prenesemo. Isus Krist daje život vječni, Isus Krist obnavlja ljudsko dostojanstvo i nudi istinsku radost sadašnjeg života koji vodi u vječnost. On je pobijedio za nas i grijeh i smrt, a darovao nam oproštenje i život! Okrunjena Gospa sjaji svjetlom sunca jer je odraz Božje ljubavi, dobrote i brižnosti. Mjesec pod nogama slika je svih mijena ljudskog života koje su do Boga pokorene, prolazne, a pobjeđuju se vjerom, vjernošću Božjim zapovijedima.

Nakon liturgijskog dijela proslave Obiteljski dan Šibenske biskupije završio je kod župne crkve Svetog Duha zajedničkim druženjem i agapeom za sve sudionike proslave. Župljani, tišnjanski ugostitelji i lovci pobrinuli su se za bogat i od srca napravljen blagdanski stol.

Izvor i fotografije: Šibenska biskupija 

Iz kategorije: Vijesti