Datum objave: 05. Lipanj 2023

U SUBOTU BUVLJAK ISPRED AZIMUTA / Ako kupite majicu na buvljaku, a ne novu, uštedjeli ste 2 700 litara pitke vode

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvorene su prijave za još jedno izdanje Buvljaka u Azimutu koji će se održati u subotu, 10. lipnja, od 10 do 13 sati ispred nezavisnog kulturnog centra Azimut u Šibeniku. Organizatori su udruge Kolektiv 4B i Fotopoetika, a prijave idu u inbox Facebook stranica Azimut ili Fotopoetika. Riječ je o događanju koje se održava jednom mjesečno sad već dugi niz godina, a kojim se nastoji osvijestiti jednostavnost u korištenju i potreba zbog očuvanja okoliša - secondhand odjeće/obuće i ostalog.

JEDNA MAJICA = DVIJE I POL GODINE PITKE VODE

Na buvljaku će izlagati građani/ke s ciljem razmjene / prodaje rabljene ili nenošene odjeće/obuće/modnih dodataka, a sve kako bi utjecali na povećanje stope recikliranja, ponovne upotrebe i smanjenja tekstila u otpadu te smanjenje ekološke stope pojedinca.

Nedavno smo imali strašne poplave koje su za sobom ostavile još strašnije posljedice, a same poplave posljedica su klimatskih promjena na čiji utjecaj ima i čovjek. Pa kad govorimo o vodi, ako je dovedemo u kontekst proizvodnje odjeće, premalo govorimo o činjenici da je za proizvodnju jedne pamučne majice prema procjenama Europske komisije potrebno 2 700 litara pitke vode, što je količina koju jedna osoba popije u dvije i pol godine. Sad zamislite koliko vode zapravo bacimo u uvjetima hitoidne brze mode gdje je danas obična pamučna majica in, a sutra već out i tekstilni otpad kojeg već sad ima previše“, upozoravaju organizatori Buvljaka u Azimutu.

Stoga pozivamo naše sugrađane i sugrađanke da pregledaju svoje ormare i prijave se na buvljak jer ona hrpa majica kratkih rukava koja godinama čeka da ih odjenemo zapravo je tekstilni otpad kojemu još nismo priznali taj status s idejom da ćemo ih ipak nekad nositi. Nećemo, ali možemo utjecati na to da je proslijedimo dalje i spriječimo kupnju pa čak i proizvodnju neke nove majice“, pozivaju s Buvljaka koji će održati ove subote u Šibeniku.

DONACIJA BAKINE OSTAVŠTINE

Istog dana, 10. lipnja, na istom mjestu, ispred Azimuta u Šibeniku, prikupljat će se i tekstilna građa, ženski ručni rad – tzv tabletići za realizaciju projekta Šibenske udruge mladih „Ženski rad, dobar hlad” koji je financijski podržala Turistička zajednica Grada Šibenika. Pa svi koji imaju kukićane radove svojih baka i ne znaju što bi s njim, mogu ga donirati za potrebe projekta Š.U.M. zahvaljujući kojem će Masna ulica u Šibeniku nekad u srpnju ovog ljeta zasjati nekim novim krpenim sjajem i potrebnim hladom.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: