Datum objave: 11. Lipanj 2023

PREMIJERA FILMA "NAŠ MALI" / Film o Draženu Petroviću ujedinio Šibenčane i izazavo snažne emocije

Diana Ferić
Diana Ferić

Dokumentarni film ‘Naš mali’ redateljice Ivane Guberine o šibenskom košarkaškom Mozartu Draženu Petroviću sinoć je premijerno prikazan na tvrđavi Barone. Film se bavi Draženovim životom i karijerom, a posebno naglašava njegovu vezu sa Šibenikom.

Na premijeri su bili Biserka i Aco Petrovič, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik u tom ministarstvu Ivica Poljičak koji je sudjelovao u izradi scenarija za taj filma te brojni Šibenčani koje je film o Draženu ujedinio u ponosu i pozitivnim emocijama prema njihovom „Malom”.

Film u prvom dijelu govorio i Draženovom životu i karijeri u Šibeniku, a u drugom dijelu s ebavi njegovim odlaskom iz Šibenika.

U njemu je više od 30 sugovornika, a posebno se ističe emocionalni doprinos navijača Šibenke koji su pričali o Draženu kao da je još uvijek s njima.

Ivana Guberina počela je snimanje tog filma koji traje 52 minute prije tri godine,

Glazbu za film je skladao Matej Meštrović, a montažu potpisuje Tomislav Rupić.

Počinje prikazom atmosfere u prepunoj dvorani na Baldekinu 1983. godine, a u svojoj izjavi Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture govori kako su tada svi “bez obzira na stalež ili društvenu klasu, bili jednaki dok su gledali Šibenku i Dražena Petrovića na putu prema tituli prvaka bivše države”.

Redateljica Ivana Guberina prije premijere istaknula je da se film ne fokusira samo na statistike i koševe, već nastoji prikazati Draženovu ulogu i utjecaj koji je imao izvan terena.

Svi znaju kolika je njegova uloga, a ja sam odabrala kronologiju od njegovog odrastanja u Šibeniku, završetka ovozemaljskog života do njegove ostavštine.  Film nismo radili po principu brojki i koševa, jer to nije život, njegova uloga je puno veća. Bio je vođa, čovjek odluke, koji je u ključnim trenucima znao donijeti ispravne odluke. Pokazao je i veliko domoljublje, predstavljao je simbol hrabrosti i upornosti na sportskom terenu. Njegov primjer inspirira i podsjeća nas da uspjeh dolazi kao rezultat predanosti, rada i neprekidne borbe za svoje ciljeve”, pojasnila je Guberina.

FOTO: Facebook

Iz kategorije: Vijesti