Datum objave: 12. Lipanj 2023

APOSTOLOVI / Prostor ispred Azimuta ponovno krase Apostolovi, radovi 18 umjetnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski Apostolovi su se vratili. Osamnaest umjetničkih radova od ovog vikenda ponovno krase vanjski prostor nezavisnog kulturnog centra Azimut u Šibeniku i šalju snažnu poruku – poruku mira! Riječ je o 18 stolova koje su oslikali umjetnici u okviru Azimutovog likovnog programa Art Field, a s ciljem da na sebi svojstven način oslikaju plohu stola i obično ispijanje omiljenog pića u odabranom društvu učinu još boljim.

Apostolovi postoje još od 2020. godine, a najnovija serija neobičnih stolova, koji se nakon zime i restauracije mogu ponovno vidjeti ispred Azimuta, prvi put je otkrivena u svibnju prošle godine.

PRIJEKO POTREBAN MIR

Šibenski Apostolovi, nakon zimskog sna i obnove, svoje su mjesto ponovno pronašli ispred Azimuta kamo su prvi put postavljeni 14. svibnja 2022. godine. Osamnaest stolova oslikalo je 18 umjetnika. Tema je bila – mir, povod – rat.

Iako sjedenje za stolovima obično znači potrebu za mirom, opuštanjem, laganim temama i dokolicom, Apostolovima smo htjeli mir učiniti još potrebnijim, opuštanje svrhovitijim, a lagane teme i dokolicu usmjeriti na važne teme i skrenuti pozornost da nemaju svi taj luksuz dokolice ni ujutro prije posla, ni popodne nakon svih obveza ni vikendom“, podsjetili su iz udruge Kolektiv 4B i Azimuta, zaduženi za najkreativnije priče u Krešimirovom gradu.

Šibenski apostolovi od ovog se vikenda mogu vidjeti svaki dan, od ponedjeljak do nedjelje u okviru radnog vremena Azimuta. Boje, motivi i tehnike koje su umjetnici koristili kako bi oslikali svijetu prijeko potreban mir su različite, a svaki od ploha – umjetničkih radova poziva da zastanete uživate u umjetnost pred vama, zapitate se što kultura i umjetnost čine i koliko je snažan kist umjetnika. „Mi ćemo samo reći jako je snažan“, poručili su iz Azimuta.

Umjetnici koji su se javili na natječaj Art Field i koji su dobili priliku oslikati jedan od 18 Apostolova su Danijel Hrg, Branka Grubić, Denis Jakovljević, Lana Martinović Čala, Dolores Bujas, Iva Sabljić Martinović, Jelenko Ujdur aka Koraljko Greben, Adriana Diklić, Mario Juras – Lulas, Magdalena Šetka, Maja Škugor, Adriana Tanfara, Kristijan Gradečki, Ivana Antić Stošić, Tijana Mihailović, Anita Franin Pečarica, Krešimir Golubić i Zvonimir Vila.

Iz kategorije: Vijesti