Datum objave: 03. Srpanj 2023

TAKE IT SLOW / Županijska razvojna agencija priredila novinarima prezenatciju svog projekta kroz poseban doživljaj

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko kada se rezultati i poruke nekog europskog projekta mogu doživjeti, okusiti, pomirisati kako je to  šibenskim novinarima priredila Razvojna agencija Šibensko – kninske županije na završetku projekta  TAKE IT SLOW, projekta prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Cilj tog projekta, u kojem su sudjelovale  četiri hrvatske županije i brojne regije u susjednoj Italiji, je promocija održivog, zelenog i pametnog turizma. Nakon što je taj projekt  na završnoj konferenciji u ABC centru  predstavila Anita Štrkalj, voditeljica Odjela za pripremu projekata u Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije i članica projektnog tima TAKE IT SLOW projekta, za novinare je organizirana zanimljiva tura brodom od Šibenika do Prvića pa natrag do Skradina te posjet ekološkom vinogradu nagrađivanog vinara Ante Sladića i njegovoj vinariji uz degustaciju posebnih jela i vina,a u društvu s djelatncima Razvojne agencije na čelu s njezinom ravnateljicom Mirom Lepur. 

„ Ovaj je  projekt usmjeren na razvoj  turističkih mikro lokacije i promociju njihove baštine i njihovog stila života koji je usporeniji i sadržajniji od onog koji nudi masovni turizam”, kazala je Anita Štrkalj.
Svaka je regija imala pravo odabrati svoje teme na kojim su radili s lokalnim stanovništvom. Regionalna agencija Šibensko – kninske županije tako je organizirala niz odlično posjećenih radionica za maslinare i poljoprivrednike općenito diljem županije,a kao glavni projekt izabrali su uređenje muzeja na otvorenom na Murteru, iznad arheološkog nalazišta Colentum koji su nazvali „Murterske vedute”. Ta edukativna staza opremljena je  interpretacijskim medijima i pomagalima, smjerokazima i totemima na kojima se nalaze informacije vezane za murtersku povijest i baštinu te interaktivni izlošci i instalacije kojima se priča ista priča, ali uz sudjelovanje posjetitelja.
 
„Otok Murter izabran je kao jedno od projektnih pilot područja zbog bogate baštine koja još uvijek prožima ovdašnji način života. Muzej na otvorenom „Murterske vedute“ na poluotoku Gradina pridonijet  će promociji i očuvanju arheološke, prirodne i tradicijske baštine te potaknuti razvoj zelenih i sporih turističkih proizvoda temeljenih na tradiciji, lokalnoj poljoprivredi, gastronomiji i načinu života”, objasnila je Anita Štrkalj.Dvoje maslinara iz Županije , Šime Stipaničev i Mare Roško dobili su i zeleni certifikat za svoje ulje. 
 
Potom je organiziran spomenuti izlet brodom i to ne bilo kojim, nego starim trabakulom Desto koji i sam ima svoju, turistima zanimljivu priču. Taj dio izleta koji je sadržavao upravo gastronomske i druge priče koje se temelje na prirodnoj i kulturnoj baštini organizirala je agencija Manifesta , a sudjelovale su dvije zanimljive žene – Sanja Vukman koja se upravo bavi interpretacijom baštine i autorica je zanimljive karte „Buletin” koju turist ponese sa sobom sa srećonošom – bademom koji su nekada putnici na Mediteranu nosili sa sobom da sve bolje vide te zlarinska nevista Katarina Čurković koja izrađuje zanimljiv nakit za koji koristi i neke predmete iz prirode pa i krila uginulih leptira.
 
Sudionici ove „žive” prezentacije projekta Take it slow imali su priliku uživati u autohtonim proizvodima poput drniškog pršuta, ukiseljenog motara i kaparama s Kaprija, sirevima koje proizvode na Ranchu 4 ME u zaleđu Vodica te kušati kamenice i dagnje koje su tom prilikom uzete izravno iz jednog uzgajališta u ušću rijeke Krke, upoznati se s pričom o Romanu Vlahovu s Prvića i njegovom Vlahovcu koji se još proizvodi.
 
Nakon vožnje brodom do Skradina obišli su eko vinograd vinara Ante Sladića koji im je ispričao priču o tome kako održavati takav vinograd nije teško s obzirom na kvalitetu tla i podneblje u kojem se  nalazi. Svoju uspješnu enološku priču i priču o svojim nagrađivanim vinima ispričao je potom u svojoj vinariji u kojoj su novinarima bila poslužena autohtona jela poput juhe od boba i rižota ala skradinski i vina koja uz njih idu. 
 
„Ne možemo vratiti prošlost niti živjeti u njoj, ali možemo znati u svemu usporiti pa i takav stil života ponuditi turistima” jedna je od poruka prezentacija projekta „Take it Slow”. 
O PROJEKTU:
Vodeći partner  u ovom projektu je  Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, Regija Emilia-Romagna, Regija Abruzzo i Regija Apulija. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, pristupačne i slow prekogranične turističke destinacije.
 
Temelji se na istraživanju načina života kao spoja materijalne i nematerijalne, kulturne i prirodne baštine u suradnji sa znanstvenicima i lokalnom zajednicom i ostalim dionicima.
Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je turistički projekt vrijedan više od 3,7 milijuna eura, sufinanciran (85%) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. 
Iz kategorije: Vijesti