Datum objave: 08. Srpanj 2023

KONAČNO: Potpisan Ugovor o rekonstrukciji i dogradnji glavnog kolektora u Podsolarskom iz kojeg se širi smrad

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon pet godina mučnog natezanja oko postupka javne nabave danas je konačno potpisan Ugovor za dogradnju i rekonstrukciju I dogradnju  postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Šibenik u Podsolarskom koji zagađuje to područje intenzivnim smradom. Potpisali su ga na tvrđavi Barone Zvonimir Štrkalj, direktor šibenskog “Vodovoda  i  odvodnje” i Janez Škrabec, predstavnik zajednice slovenskih ponuditelja RIKO i GH HOLDING, u nazočnosti šibenskog gradonačelnika Željka  Burića. Riječ je o grupaciji  koja radi na svjetskom tržištu, a primjerice, radili su i postrojenje Centra za odlaganje otpada Bikarac u Šibeniku. 

 
“Ova druga komponenta aglomeracije Šibenik, rekonstrukcija i dogradnja uređaja za pročišćavanje, malo je kaskala zbog provedbe postupka javne nabave, koji je počeo prije skoro pet godina. Bio je mukotrpan, iscrpljujući i jako kompliciran, ali trud i upornost svih koji su u njemu sudjelovali rezultirali su današnjim potpisom ugovora s odabranim izvođačem. Za ovaj ugovor osigurano je 68,5 posto bespovratnih sredstava Europske unije, a preostali dio je nacionalna komponenta, odnosno udio Hrvatskih voda i nadležnih ministarstava. Lokalni udio Vodovoda i odvodnje i Grada Šibenika je oko 8,39 posto”, pojasnio je Zvonimir  Štrkalj.
Kapacitet uređaja za pročišćavanje je ekvivalent 67 000  stanovnika, a imat će drugi stupanj pročišćavanja, odnosno biološki tretman i osigurat će visoku kvalitetu zraka i mora. Morat će  zadovoljiti sve propisane parametre koji se odnose na ispuštanje u Jadransko more kod otoka Zlarina, a isto tako i na kvalitetu zraka. 
“Bez toga se neće pustiti u rad. Treća komponenta ovog sustava bit će izgradnja centralnog postrojenja za solarno sušenje mulja. Već smo u postupku  javne nabave”, najavio je direktor Štrkalj.
 
Gradonačelnik Željko Burić našalio se kako je potpisivanje ugovora dogovoreno za vikend u strahu da se, u ovoj proceduri koja se poprilično oduljila, “preko noći” opet nešto ne bi dogodilo što bi još jednom odgodilo konačan početak radova.
“Zaista treba analizirati zašto ti procesi javne nabave toliko traju. Možda je to sudbonosna priča. Ista korporacija je, nakon pet godina natječajne procedure, završila Centar za gospodarenje otpadom Bikarac, jedini koji radi besprijekorno i služi kao uzor mnogima. I sada je sve trajalo otprilike pet godina da bi ista firma dobila natječaj i da danas konačno potpisujemo ugovor”, rekao je Burić i podsjetio da je neispravno postrojenje centralnog kolektora u Podsolarskom često bila tema oporbi na sjednicama Gradskog vijeća. 
“Kada oni koji upravljaju kažu da je nešto u tijeku ili ima objektivne teškoće to se ne čuje, nego se onda čuje glas kritika. Umjesto pomoći doživljavate podmetanje nogu. To je politički uzus funkcioniranja, barem kod nas u Hrvatskoj”, kazao je Burić, istaknuvši kako ulaganjima u infrastrukturne projekte gradska uprava osigurava uvjete za razvoj Šibenika, a s ovom fazom dogradnje centralnog pročistača zaokružuje se cijeli sustav odvodnje.
Janez Škrabec je izrazio oduševljenje  Šibenikom i svime što je u njemu napravljeno. 
“Mogu reći da je Riko poznati partner u Hrvatskoj gdje trenutno radimo sedam ovakvih projekata, a jedan je u Jastrebarskom baš završen i počeo je s probnim radom. U Zadru radimo CGO, koji će biti završen do kraja godine, a partner nam je GH Holding koji je radio vaš CGO Bikarac. Sve to je jamstvo za ovaj projekt koji možete očekivati da bude završen u roku, kvaliteti i s cijenom koju ćemo danas potpisati. Znamo da je sve ovo do ugovora dugo trajalo, ali znamo da nije krivica na vama, nego su takvi postupci javne nabave u Hrvatskoj. Ni kod nas nije bolje, da tako kažem, s transparentnošću se ide previše u ekstrem”, naglasio je  
Radovi će trajati tri godine. U prve dvije godine bit će  biti projektirano postrojenje i ishodovane potrebne dozvole i suglasnosti, a treća godina bit će rezervirana za testove i pokusni rad.
Iz kategorije: Vijesti