Datum objave: 17. Srpanj 2023

ZEMLJA DIDE MOG / Mlada Hana Bilan odlučila je živjeti na Žirju i otvorila dućan koji radi cijelu godinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Hana Bilan mlada je poduzetnica koja je lani u rujnu otvorila dućan na Žirju koji radi cijelu godinu i time usrećila stalne stanovnike tog otoka koji su godinama morali ići u Šibenik i po najmanju sitnicu. Svi je „dižu u zvijezde” i dive joj se zbog toga. Neki kažu da je „zakopala sebe, a spasila Žirjane” no ona se tako ne osjeća.

„Cijeli život sam provela na Žirju. Imali smo obiteljski kafić koji smo prije dvije godine zatvorili. Razmišljali smo o tome što ćemo dalje. Dogodila nam se poplava u kući pa smo morali renovirati prostor u prizemlju. Palo nam je na pamet da u njemu otvorimo dućan koji je Žirjanina nasušna potreba, to je ono što im najviše treba. Inače, ja sam uvijek željela živjeti na Žirju iako sam jedno vrijeme sezonski radila u Norveškoj, ali ovdje mi je puno ljepše”, kaže nam ta vesela, nasmiješena cura koja je s obitelju prostor za dućan uredila s velikom pažnjom, poput butika.

U njemu radi s mamom Svjetlanom, jednom od sudionica žirjanske „Večere za pet na selu” s kojom su proslavili svoj otok i postali planetarno popularni. A da na tom otoku, kako su prikazali u emisiji, iznad svega njeguju zajedništvo uvjerili smo se i za posjeta Haninom dućanu u vrijeme kada je stigao trajekt s velikom količinom robe, koju su joj upravo mještani i članovi obitelj pomogli pretovariti.
Opskrba ovisi isključivo o brodskom prijevozu, a cijene zbog toga moraju biti više nego na kopnu što mještani razumiju.

„ Pronašla sam se u ovom poslu. Zimi je, naravno lakše raditi jer je manje posla, ali je teško financijski preživjeti. Spašava me to što sam u svom prostoru. Žirje ima sedamdesetak stalnih stanovnik, a ovaj dućan im je jako bitan. Nastojimo nabaviti sve što im treba. Nekad imam osjećaj da sam se zakopala ovdje jer ne stignem otići niti do Šibenika, ali takve mi misli brzo prođu i zapravo sam sretna i zadovoljna baš ovdje, na otoku s kojeg potječu moji roditelji, djedovi i bake i koji mi je sve”, priznaje Hana.
Nije koristila nikakve poticaje za pokretanje posla iako je biti poduzetnika na otoku jako teško. Pokušala se natjecati za novac iz europskih fondova, ali projekt nije prošao pa je za sada investirala samo obiteljski novac.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti