Datum objave: 07. Kolovoz 2023

EPISKOP DALMATINSKI NIKODIM: Sjećamo se nevino postradali u vrijeme „Oluje“ poštujući pri tom i one žrtve koje je naša strana nanijela, jer moramo priznati da je i toga bilo

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Danas smo se sabrali da proslavimo dan posvećen svetom Spiridonu, ali isto tako za nas ovo je dan žalosti koji je na mnoge načine potresan i kada se sjećamo svih koji su nevino postradali u vrijeme „Oluje“. - kazao je episkop dalmatinski Nikodim na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji u Skradinu na svetkovini sv. Spiridona.
-
Postoji jedna crkvena pjesma koja se pjeva u Strasnoj nedjelji, pred sam Uaskrs, a koja kaže 'da ućuti svaka tvar'. Mi, pravoslavni Srbi ovoga kraja danas se sjećamo događaja koji je tako strašan da bismo trebali da ovaj dan provedemo u tihoj molitvi, moleći se Gospodu da oprosti naše grijehe, da nas pomiluje, ali isto tako da oprosti i onima koji su činili zločine, jer sam Gospod govori da je najveća ljubav koju možemo da iskažemo kao kršćani da volimo neprijatelje naše. Na taj način treba da pokažemo da smo nasljednici onih koji su uvijek blagosiljali one koji ih kunu i tako se upodobljavali samome Gospodu našem Isusu Kristu koga smo upravo mi, ljudi tukli i razapeli, a On nam je donio najveći dar koji postoji, dar uskrsnuća i vječnog života. Prinoseći jednu takvu žrtvu Gospodu možemo i mi da kažemo da smo dostojni da naslijedimo Carstvo Nebesko, jer je upravo to jedina svrha života za nas, kršćane. Svakim danom svog života trebalo bi da se posvetimo molitvi i da se sjećamo svih onih koji su postradali, poštujući pri tom i one žrtve koje je naša strana nanijela, jer moramo priznati da je i toga bilo, - poručio je vladika dalmatinski Nikodim.

Eparhija dalmatinska je eparhija Srpske pravoslavne crkve, koja ima jurisdikciju nad područjem Dalmacije. Od 2017. godine episkop srpski pravoslavni dalmatinski je Nikodim Kosović.

Izvor i fotografija: Eparhija Dalmatinska

Iz kategorije: Vijesti