Datum objave: 09. Rujan 2023

MALA GOSPA / Marijo, udijeli našem hrvatskom narodu da ga ne zavaraju lažna obećanja niti bojazni ovog svijeta. Nauči naš hrvatski narod poštenju, zajedništvu i ljubavi jedni za druge.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Skradinu je proslavljena svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije u Šibenskoj biskupiji tradicionalno se slavi u gradu Skradinu. Središnje misno slavlje održano je u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ga je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz petnaestak svećenika u  koncelebraciji na misnom slavlju bio je i pravoslavni svećenik u Skradinu jerej Stefan Mirković. Nakon misnog slavlja ulicama grada održana je tradicionalna procesija sa Gospinom slikom.
-Rođenje blažene Djevice Marije bijaše početak spasenja. Blagdan njezina Rođenja neka bude na porast mira – mira među narodima, mira u obiteljima, mira među susjedima, među mladima i starijima, mira u ljudskim dušama. Tako zbori prva misna molitva na Marijin rođendan. Govori o početku spasenja i miru koji Bog dariva. Današnji Gospin blagdan početak je svih Marijinih blagdana, njezin rođendan, kad je krenula u svijet milost i milosrđe Božje prema čovjeku – početak spasenja. Zapravo bi ga mogli zvati blagdanom providnosti i Božjeg promisla, - poručio je biskup Rogić  homiliji
i naglasio:
-
Marijin rođendan, i danas nakon dvije tisuće godina, progovara istom snagom vjere, pouzdanja i opredjeljenja za Boga. I za nas on može biti početak spasenja ako poput Marije svoje srce više otvorimo Bogu da u njemu nađe mjesta. Ako ne budemo zaslijepljeni ovim svijetom. Ni njegovim dobrima, niti strahovima i neizvjesnostima. Ne dajmo se zarobiti, nego svoje pouzdanje stavimo u Gospodina – kao Marija. Ako poput Marije dopustimo da Bog vodi putove našeg života. Ako povjerujemo da i nama Bog sve može okrenuti na dobro! Tada se može i hoće vratiti mir u čovjekovu dušu, tada ćemo biti izmireni s Bogom, tada ćemo i brata pored sebe drugim očima gledati i nestat će oni sebični razlozi sukoba i svakog grijeha. Potrebno nam je obraćenje srca koje sve predaje Gospodinu i trudi se ne činiti grijeha, onoga što nije dostojno Gospodina. Marija je početak spasenja ljudskoga, Marija i nama donosi Sina Božjega, svu Božju milinu i blizinu, kazao je biskup Tomislav Rogić i zazvao:
-
Marijo, molimo te, udijeli našem hrvatskom narodu da tim putem krene, da ga ne zavaraju lažna obećanja niti ikakve bojazni ovog svijeta. Nauči naš hrvatski narod i sve vjerne putu Spasenja, daj mu novi početak: poštenja, bratske ljubavi, zajedništva i napretka u kojem će za svih biti mjesta. U odgovornosti i ljubavi jedni za druge. Pomozi nam da se Bogu vratimo, u njega vjerujemo i u njega se pouzdamo.

Iz kategorije: Vijesti