Datum objave: 12. Rujan 2023

SRETAN KRAJ / Uspjela akcija spašavanja američkog speleologa u Turskoj u kojoj su sudjelovali i Šibenčani

Diana Ferić
Diana Ferić

Američki speleolog Mark Dickey koji je 2. rujna ostao zarobljen na dnu spilje na jugu Turske spašen je u ponedjeljak, objavila je Turska speleološka federacija. U ekipi HGSS -a koja je sudjelovala u toj rizičnoj akciji bilo je i troje Šibenčana pa i Šibenik, kao i cijela Hrvatska mogu biti ponosni. Članovi HGSS imali su vrlo težak zadatak izvlačiti ga na početku s dna jame duboke više od 1000 metara.

Mark Dickey je izišao”, objavila je Turska speleološka federacija dodajući da je “operacija spašavanja uspješno završena”.

Četrdesetogodišnji speleolog ostao je zarobljen u spilji nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini prilikom istraživanja mreže spilja Morca u blizini grada Mersina, koje je provodila međunarodna skupina speleologa.

U njegovu spašavanju sudjelovalo je nekoliko međunarodnih timova, među njima i tim Hrvatske gorske službe spašavanja.

“U ovom trenutku, kada tišina postaje glasna, snažne ruke spašavatelja neumorno se bore protiv vremena, donoseći svjetlost u tamu. Ova noć nije samo priča o spašavanju, već i svjedočanstvo o nevjerojatnom duhu i solidarnosti svih timova koji sudjeluju u akciji u Turskoj. Neka ovaj trenutak posluži kao podsjetnik da ujedinjenost i hrabrost mogu prevladati svaku prepreku. Zahtjevna akcija spašavanja speleologa u Turskoj bliži se kraju. Mark je sigurno izvučen iz jame. Hrvatska je danas ponosna na svoje spašavatelje”, objavio je noćas HGSS.

Iz kategorije: Vijesti