Datum objave: 26. Rujan 2023

KONAČNO / Počinje gradnja vodovoda za šibenske otoke, najdužeg podvodnog vodovoda u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Direktor šibenske tvrtke „Vodovod i odvodnja” Željko Štrkalj kao naručitelja i Jadranskih pomorskih servisa kao izvođača u nazočnosti šibenskog gradonačelnika Željka Burića potpisali su dana ugovor o izgradnji podvodnog cjevovoda za šibenske otoke Obonjan, Kaprije i Žirje, najdužeg cjevovoda takve vrste do sada u Hrvatskoj. Na tom događanju bili su i predsjednici mjesnih odbora Kaprija i Žirja Kristijan Radovčić i Šime Bilan.

Željko Štrkalj je istaknuo kako je to jedna o četiri projekta izgradnje vodovodne mreže u Gradu Šibeniku za koje je „Vodovod i odvodnja” dobilo bespovratna sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti ukupne vrijednosti 16 milijuna eura. Tu su još Zaton, Lepenica i Mitlo. Od toga je za otočni vodovod bilo predviđeno 7,3 milijuna eura,a uspjeli su postići cijenu od 6,8 milijuna eura. „ Izgradnja cjevovoda za šibenske otoke i omogućavanje otočanima da imaju pitku vodu značajno će olakšati i naše poslovanje ali i život otočana koji su do sada dobivali pitku vodu vodonoscima i kubik plaćali 94 kune, a nisu dobivali ni subvencije države”, kazao je Štrkalj.
Nakon što je Željko Štrkalj nabroji sva ta četiri projekta koji dovode vodu u zaton, na šibenske otoke i u zagoru gradonačelnik Burić je kazao da je osjetio psihičko olakšanje jer su pregovori i pripreme za svaki od tih projekata bili teški, ponekad i mučni.
„Mi se u 21. stoljeću radujemo dolasku vode u neke dijelove Grada Šibenika što bi se trebalo podrazumijevati, ali moramo znati da je bilo teško doći do tih projekata. Godinama su trajala nadmudrivanja s nekim institucijama. Podsjetit ću samo na otok Obonjan koji smo 2013. godine, kada smo došli na vlast, preuzeli s brojnim pravnim zavrzlamama i obavezom da će Grad Šibenik do tog otoka izgraditi cjevovod što je bilo krajnje nerealno. Godinama se o tome pričalo, a mi smo to uspjeli realizirati. Dovođenje vode na otoke značajno će unaprijediti kvalitetu života naših otočana i omogućiti im da razvijaju turizam i poljoprivredu”, istaknuo je Burić.
Ivica Gulin je potanko opisao kako će u fazama teći to zahtjevno polaganje cjevovoda dogog oko 21 kilometa pod morem, negdje i na dubini od 70 metara. Krenut će od Rodinovih stanova na Srimi gdje će taj cjevovod biti spojen na cjevovod Srima Vodice pa prema Prviću i tu je dubina najmanja , oko 20 metara. Potom slijedi dionica od 6 583 metra do Obonjana pa najduža, 5 492 metra od Obonjana do Male Nozdre i Kaprija koje već ima izgrađenu vodovodnu mrežu te na kraju do Žirja u dužini od oko 4 000 metara na dubinama i do 70 metara.
„Mi smo radili s vodovodnim tvrtkama od Savudrije do Dubrovnika, ali moram reći da je naš Vodovod dva koplja iznad njih. Ovaj projekt je odlično pripremljen. Uzeta je trasa na kojoj nema sidrenja jer za ove kvalitetne cijevi koje ćemo postaviti opasnost predstavljaju jedino brodska sidra, inače trajnost im je i do 100 godina”, kazao je Gulin.
Projekt mora biti dovršen do 31. prosinca 2025. godina,a prva faza do kraja lipnja iduće godine. Gradnja počinje u ponedjeljak, 2. rujna.

Iz kategorije: Vijesti