Datum objave: 20. Listopad 2023

Šibenik dobio svoju brzu brodicu za medicinske intervencije na moru – vrhunsko plovilo izgrađeno u Iskra brodogradilištu Šibenik

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Peta od šest brzih brodica SAR za hitne medicinske intervencije na moru i otocima, koje za potrebe Ministarstva zdravstva gradi Iskra brodogradilište Šibenik ostaje na šibenskom području. Danas ju je Lučkoj kapetaniji Šibenik predao ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. Svečanosti primopredaje bili su nazočni ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Šibensko – kninske županije dr. sc. Marko Jelić, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Damir Važanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko – kninske županije Tomislav Jukić, direktor Iskra brodogradilišta dr. Aleš Ekar, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić, dr. Krešimir Škarica zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu šibensko – kninske županije i lučki kapetan Lučke kapetanije Šibenik Ivan Paušić.

- Danas nam je u Šibeniku srce veliko jer smo na korak do potpune realizacije jednog velikog i značajnog projekta vrijednog više od 10 milijuna eura - kazao je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš. -Međutim uspješnost ovog projekta ne mjeri se novcima već brojem spašenih života. To je ono što je potrebno hrvatskim građanima, našim otočanima i našim gostima, turistima. U tom kontekstu ova Vlada i ministarstvo rade velike iskorake i bore se da osiguraju najbolja, najsuvremenija i najsigurnija prijevozna sredstva da bi zbrinulo sve one koji su u zdravstvenoj i životnoj ugrozi. Zahvaljujem svim dionicima ovog projekta i sretan sam što sam sretan član ove Vlade koja reformira zdravstveni sustav i stavlja pacijenta u fokus. Ovaj projekt ostvaren u Šibeniku potvrđuje tu našu orijentaciju. Iskra brodogradilištu Šibenik izgradilo je jedan respektabilan, upotrebljiv brod koji se već dokazao spašavajući živote.

Dr.sc. Aleš Ekar, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik ukazao je na kvalitetu brodica koja se potvrdila u praksi i to po najgorim vremenskim uvjetima, a naznačio je i kako taj posao na ministarstvo zdravstva Iskra brodogradilištu Šibenik otvara nove poslovne prilike i mogućnosti.
-Drago nam je što danas upravo u Šibeniku predajemo petu od šest naručenih brzih brodica SAR koja će služiti za hitne medicinske intervencije na moru i otocima upravo na području na kojem je proizvedena. Mi smo u Iskra brodogradilištu Šibenik posebno ponosni na ovu brodicu koja se pokazala pouzdanom i nepotopivom i po najlošijim vremenskim prilikama, na gornjoj granici mora 6, a istodobno je maksimalno sigurna i udobna. Brod je to s najsuvremenijom navigacijskom i komunikacijskom tehnologijom, a takva mu je i medicinska oprema. Spasio je do sada mnoge živote, među njim i djece na koju smo najosjetljiviji. A vrlo bitno je, da je siguran i za hrabre pomorce, koji u najtežim uvjetima na moru spašavaju živote. Prije isporuke mi smo u našem brodogradilištu napravili vrlo složena ispitivanja, kako bi testirali plovilo na ekstremne uvjete plovidbe u čemu sam i osobno sudjelovao. Plovilo je uspješno prošlo zahtjevne testove - od pad s visine i izravnavanja do udaranje u rivu i niz ostalih testova, da bi se od prvog trena u službi hrvatske pomorske medicinske službe dokazalo u praksi. Jako nam je drago čuti pohvale ministra Vilija Beroša i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć vezane za veliku sigurnost plovidbe ovih brodica i zadovoljstvo posada koje ih koriste jer tada znamo da smo obavili odličan posao. Za Iskru je projekt SAR plovila vrlo važan i iz poslovno - razvojnog aspekta. Ušli smo na nov segment proizvodnje plovila i tako dopunili već uspješni segment gradnje plovila za rad u uzgajalištima riba. Tako kako radimo plovila za rad u uzgajalištima riba na najvišem stručno - tehnološkom nivou, smo pristupili i kod proizvodnje SAR plovila. Platforma SAR plovila se može koristiti i u različite druge svrhe; za patrolna plovila, plovila za prijevoz putnika na platforme na otvorenim moru, za vatrogasce i mnoge druge svrhe. Važno je da razvijamo i novo tehničko znanje u Dalmaciji, a Hrvatska tako plasira tehnološko visoko zahtjevne proizvode na međunarodno tržište. Izgradnjom ovih brzih brodica vrhunskih plovnih svojstava Iskra brodogradilište Šibenik potvrdilo je svoj status vodećeg brodogradilišta na istočnoj obali Jadranskog mora specijaliziranog, a to znači stručno i tehnički osposobljenog i opremljenog ne samo za popravke, remont, konverzije i održavanje plovila nego i za gradnju vrhunskih specijalnih plovila na najvišoj tehničkoj i tehnološkoj razini. U koncernu Iskra je razvijanje kompetencija zaposlenika na svim
razinama jedno od ključnih usmjerenja i baš ovakav projekt je idealna prilika za razvijanje mnogih kompetencija i osvajanje novog znanja. Zato se želim iskreno zahvaliti svima, koji pomažete kod uspješne izgradnje SAR plovila.

- Izuzetno sam ponosan što imamo vrhunski proizvod koji je stvoren u Šibeniku, i što se šibensko Iskra brodogradilište uspješno probija i etablira na svjetskom tržištu. Brodica koju danas preuzimamo, a koja se već u praksi dokazala, plod je šibenske pameti, znanja i stručnosti razlog je za slavlje i zalog za uspješnu budućnost šibenskog gospodarstva. - kazao je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić

- S ovom brodicom osigurali smo kontinuitet i sigurnost zdravstvene skrbi tamo gdje je teško doći na vrijeme i pružiti pomoć u pravom trenutku. Hitna medicinska služba na moru je nova dimenzija u unapređenju zdravstvene zaštite i hitne medicinske pomoći. Sretan sam što je to šibenski proizvod koji pokazuje županiju onakvom kakvom ja želim vidjeti – kao županiju koja stvara nove, inventivne i napredne proizvode konkurentne na svjetskom tržištu. Ovom brodicoma stvorili smo dobru referencu za razvoj gospodarstva Šibenika i Šibensko – kninske županije - kazao je dr.sc. Marko Jelić, župan Šibensko – kninske županije.

-Dobili smo modernu brodicu opremljenu po najvišim standardima i iznimnim plovnim svojstvima. Ponosan sam što je izgrađena u Šibeniku i što ju je dobio i grad u kojem je rođena. - kazao je Ivan Paušić lučki kapetan Lučke kapetanije Šibenik.

Brze brodice za hitne pomorske medicinske intervencije građene su od aluminijske legure. Duljine su oko 15 metara, opremljene svom potrebnom medicinskom opremom. Na probnoj vožnji postigle su brzinu od 42 čvora. Pokreću ih dva motora snage 660 kilovata i imaju tri člana posade. Mogu primiti devet osoba, pacijenata i liječničkog osoblja, a u slučajevima spašavanja i do 35 osoba. U potpunosti su hrvatski proizvod. Iskazale su se do sada u 29 intervencija po vrlo teškim vremenskim prilikama i zahvaljujući njima spašeno je 16 života.

 

Iz kategorije: Vijesti