Datum objave: 24. Listopad 2023

POVEĆANA SIGURNOST POSJETITELJA / Završeni radovi na uređenju pješačke staze ispod Skradinskog mosta

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređena je nova pješačka staza u NP Krka, sa skradinske strane. Osim brodom iz Skradina, do Skradinskog buka, najpoznatijeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki, najdulje sedrene barijere u Europi, zaljubljenici u prirodu mogu se zaputiti i biciklističkom rutom ili pješačkom stazom.

Ovim projektom napravljen je dodatan iskorak prema sigurnosti posjetitelja koji odabiru aktivan posjet Parku te pri tom koriste pješačko-biciklističku stazu koja od Skradinskog mosta vodi prema Skradinskom buku. Uređenjem nove pješačke staze stvoreni su sigurniji i kvalitetniji uvjeti kretanja građana Skradina i njihovih gostiju do ulaza u NP 'Krka' jer u potpunosti zaobilaze državnu cestu“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Stazom se dolazi do početka spleta poučno-pješačkih staza i biciklističkih ruta, koje se protežu duž cijelog Nacionalnog parka i vode prema najpoznatijim prirodnim vrijednostima Lijepe Naše, jedinstvenim kulturnopovijesnim spomenicima i duhovnim središtima, koji su u fokusu mnogobrojnih posjetitelja iz svih krajeva svijeta.

Kako bi pristup iz Skradina bio što sigurniji, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenula je projekt izgradnje pješačke staze uz desnu obalu Krke, koja, prolaskom ispod Skradinskog mosta, povezuje novu gradsku pješačko-biciklističku stazu Skradin – ulaz u NP „Krka“ i pješačko-biciklističku stazu koja od mosta vodi do Skradinskog buka. Ukupna vrijednost radova iznosi 268.994,76 eura.

Ovaj projekt prije svega je važan zbog sigurnosti posjetitelja Nacionalnog parka, ali i domicilnog stanovništva, koje blagodati blizine Parka koristi ponajviše u zimskim mjesecima. U prilog tome ide i činjenica da u studenome kreću radovi na projektu koji izrađujemo u suradnji s Hrvatskim cestama, kojim se uređuje šetnica od grada do ulaza u Park. Time će se zaokružiti pješačko-biciklistička staza, koja će unaprijediti kvalitetu usluga koje Park pruža posjetiteljima koji se odlučuju upravo za takav, rekreativni, oblik turizma, a kojih je danas sve više“, kazao je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković i nastavio: „Osim sigurnosti, nije zanemariva ni atraktivnost samog projekta. Neću biti lažno skroman, pa bih rekao da je to i do sada bila, a pogotovo će to biti nakon završetka najavljenog projekta, jedna od ruta koja zasigurno pruža najljepši ugođaj za šetnju ili vožnju uz rijeku.“

U kanjonu što se proteže od Skradinskog mosta do Skradinskog buka Krka je blaga i spokojna. Kada čovjek odigne oči od plavetnila rijeke, pogled mu počine na zelenim liticama kanjona. Nazivaju ih i brine, a krase ih borovi i čempresi. S lijeve je strane Lozovačka, a s desne Mala brina, uz koju prolazi pješačka staza duga 3,4 km. Danas je ta staza, usječena u desnu obalu Krke, meditativni put do veličanstvenog Skradinskog buka za sve one kojima se ne žuri, koji žele doživjeti prirodu svakim svojim korakom.

Iz kategorije: Vijesti