Datum objave: 29. Prosinac 2023

ULAGANJE U ZNANJE / Županija podijelila stipendije učencima i studentima

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić potpisao je danas u ABC-u u Šibeniku ugovore o stipendiranju s učenicima i studentima koji su, temeljem javnog natječaja, ispunili kriterije i dobili financijsku potporu Šibensko-kninske županije u visini od 53 do 340 eura mjesečno. 

Po provedenom Javnom natječaju za dodjelu novih stipendija učenicima i studentima s prebivalištem na području Šibensko-kninske županije, za školsku/akademsku godinu 2023./24., i po utvrđenoj konačnoj listi, dodijeljeno je ukupno 28 stipendija, i to 10 stipendija učenicima srednjih strukovnih škola upisanih u trogodišnje obrazovne programe za deficitarna zanimanja, 7 stipendija studentima prve godine sveučilišnih studija za deficitarna zanimanja te 6 stipendija studentima viših godina sveučilišnih studija. Studentima medicinskog područja dodijeljeno je 5 stipendija, odnosno 2 stipendije studentima logopedije te 3 stipendije studentima medicine. 

Župan je pozdravio sve studente, učenike i njihove roditelje te se posebice osvrnuo na nužnost biranja i podržavanja deficitarnih zanimanja u državi koja se suočava s manjkom određenih zanimanja i radne snage: 

- Vi ste zaslužili ovu stipendiju i zbog toga se ponosimo na vas, a Županija vam uvijek stoji na raspolaganju! U novom proračunu smo povećali fond za stipendije za oko 15% i svake godine ga povećamo, pa se tako nadam da će u skoroj budućnosti mjesečne stipendije još rasti – kazao je župan. 

Visina stipendije iznosi 53 eura mjesečno za učenike, 120 eura mjesečno za studente sveučilišnih studija te 340 eura mjesečno za studente medicinskog područja. Stipendije će se isplaćivati tijekom 10 mjeseci, počevši od 1. rujna 2023. godine za učenika te 1. listopada 2023. za studente. 

Potpisivanjem novih 28 ugovora o stipendiranju, Šibensko-kninska županija od danas stipendira ukupno 56 korisnika, i to 39 studenata i 17 učenika, a za njihovo stipendiranje iz izvornih prihoda u proračunu Šibensko-kninske županije za 2024. godinu planira se osigurati ukupno 111.500 eura, i to 64.500 eura za učenike i studente i 47.000 eura za studente medicinskog područja. 

 

Iz kategorije: Vijesti