Datum objave: 16. Siječanj 2024

NAŠ MALI / Prikazivanje filma Ivane Guberine o Draženu Petroviću sinoć na HTV- izazvalo snažne emocije

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo pozitivne komentar i snažne emocije izazvao je, barem prema onomu što Šibenčanke i Šibenčani pišu na društvenim mrežama, dokumetarnif ilm o Draženu Ptroviću “Naš mali” koji je snimila Ivana Guberina.

U svakoj sekundi film odiše ljubavlju prema Šibeniku, odanosti, ljubavi prema košarci, prema životu, Hrvatskoj i sportu općenito”, našisali su šibenski ljubitelji košarke.

 

Draga moja Ivana Guberina , pogledavši ovaj tvoj dokumentarac o Drazenu , morama priznati da sam pustija suzu, suzu ponosa na našeg Dražena i naš Šibenik . Ka i svi moji u kući ! A i javila mi se ćer iz Zagreba, osjećaj isti …”,

A i naš je cili Šibenik i sjetan i sretan i tužan večeras, jer nam fali kapetan naš …”, “nostalgija, ponos, ljubav, rodni kraj”, samo su neki od brojnih komentara.

 

Film se bavi Draženovim životom i karijerom, a posebno naglašava njegovu vezu sa Šibenikom i Šibenčanima kojima je bio i ostao uzor. Redateljica Ivana Guberina počela je snimanje filma prije tri godine, a konačni su rezultat 52 minute u kojima su brojni sugovornici svjedočili o Draženovoj karijeri i vremenu u kojem je živio. Glazbu za film skladao je Matej Meštrović, a montažu potpisuje Tomislav Rupić. O Draženu govore brojni sugovornici od njegovih trenera kolega, majke Biserke i brata Ace do šibenski navijača.

Legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović bio je jedan od najvećih svjetskih sportaša, nazivali su ga „Mozartom košarke“, a uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA-u, gdje je svoj izniman talent pokazao u New Jersey Netsima. Godine 1992. bio je najbolji 
šuter momčadi (pogotovo trica) i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Iste godine kada je osvojio trofej najboljeg braniča pucača NBA -a te sezone, mladu hrvatsku košarkašku reprezentaciju odveo je do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni.

Taj streloviti uspon u sam vrh svjetske košarke prekinula je nažalost tragična pogibelj u prometnoj nesreći. Dokumentarni film „Naš mali“ svjedoči kako beskrajno talentiranog košarkaškog velikana, ali i velikog čovjeka kojeg su mnogi voljeli, nismo zaboravili i kako je njegova priča poticaj novim generacijama da se trud, upornost i rad isplate u sportu, kao i u svakom drugom području djelovanja.

Iz kategorije: Vijesti