Datum objave: 05. Veljača 2024

PROSVJED KAPRIJANA PRED GRADSKOM UPRAVOM / Ispalo da nemaju problem s gradskom vlasti nego sa Županijskom upravom

Diana Ferić
Diana Ferić

Četrdesetak mještana Kaprija koji ne dopuštaju pristajanje brodova na novoizgrađenom trajektnom pristaništu na tom otoku prosvjedovalo je danas ispred zgrade gradske uprave u Šibeniku, a dio nezadovoljnika ostao je na otoku kako bi i danas spriječili pristajanje trajekta na tom mjestu.

Traže i da brzi brod pristaje na staro mulu u središtu mjesta.Njihovo izaslanstvo primili su čelni ljudi Grada Šibenika i tom prilikom gradonačelnik Željko Burić je ustvrdio  kako „Kaprijani i Kaprijanke nemaju problem s Gradom Šibenikom i kako će Grad poštivati njihove želje, ali u propisanoj demokratskoj proceduri” iako je poznato da otočani ne dopuštaju upotrebu novog trajektnog pristanište dok im se ne uredi pristupni put za koji je zadužen upravo Grad Šibenik. Kaprijani su sada upućeni na Županijsku lučku upravu i Šibensko- kninsku županiju,a Grad im kao daje potporu u njihovim zahtjevima.

 
“Tema nam je bio način pristajanja brodova na novo trajektno pristanište, uvažavajući činjenicu da postoji i staro pristanište u centru mjesta. Zaključili smo da će Grad Šibenik, ovisno o svojoj ingerenciji, riješiti sve potencijalne probleme, uključujući adekvatnu prometnu povezanost, nakon postignutog dogovora i donesene odluke od strane Županijske lučke uprave. Kada od njih dobijemo službeno način prometovanja u bilo kojoj od mogućih varijanti, a moguće je da brzobrodska pruga pristaje na staro pristanište, da novo trajektno pristanište bude operativna tehnička obala. Sve što nakon takve odluke treba riješiti, a da taj sustav funkcionira na zadovoljstvo svih Kaprijana, to će Grad Šibenik i napraviti” kazao je Burić. Dodao je i da će se preispitati rad Mjesnog odbora.
Prosvjednici tvrde  kako se 90 posto Kaprijana protivi pristajanju trajekta na novom pristaništu jer smatraju da pristupni put nije dovoljan za normalno prometovanje i mimoilaženje.
 

Pristupni put koji trenutno povezuje novo trajektno pristanište s centrom mjesta je dostatan za minimalnu količinu prometa koji se ondje odvija s obzirom da je promet osobnim automobilima na Kapriju zabranjen. Grad će, na mjestima gdje je to potrebno, cestu proširiti i rekonstruirati, uz uvjet da to ostali mještani dozvole. Preduvjet ovim radnjama je da institucije koje upravljaju lučkim područjem i brodskim linijama definiraju konačnu lokaciju/e na kojima će pristajati brzobrodske i trajektne linije za otok Kaprije“, zaključeno je na sastanku.

Podsjetimo, koncem lipnja prošle godine završen je projekt „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije“ koji je provela Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta je  3.194.949,26 EUR (24.072.8345,21 kn), a sufinancirala ga je Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Premda je cilj izgradnje novog pristana poboljšanje prometne infrastrukture na otoku, mještani nisu zadovoljni trenutnim stanjem te su iskazali sumnju u ispravnost projektne dokumentacije za novo pristanište. Iskazali su i nezadovoljstvo funkcioniranjem svog mjesnog odbora te planiraju, kako bi ujednačili i precizirali vlastite zahtjeve prema drugim tijelima, održati Zbor mještana.

Na Kaprijanima je sada da se dogovore sa Županijskom  lučkom  upravom  da brzi brod pristaje i dalje na starom pristaništu. Dok za to ne dobiju službeni dokument i dalje će sprječavati pristajanje trajekta na novom trajektnom pristaništu. Kažu i kako nisu protiv trajektnog pristanište jer je ono sada činjenica i može biti operativna obala. 
“Ako u Županijskoj lučkoj upravi tvrde da su s poslom gotovi i da više nemaju ništa s tim projektom, a teoretski to ima Grad, onda Grad donosi odluku da će brod pristajati tamo gdje Kaprijani žele”, kazao je  Burić.
Iz kategorije: Vijesti