Datum objave: 17. Veljača 2024

Posjetili smo pizzeriju "Barezze" u Pirovcu koja ima nagrađivanu picajolu Mateu

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada su brat i sestra Antonio i Matea Barić iz Pirovca, s majkom Smiljom, odlučili u svom mjestu otvoriti pizzeriju znali su da moraju ponuditi nešto drukčije od klasičnih pizza i izbor je pao na pizzu Napoletana u kojoj je tijesto potpuno drukčije od svih ostalih – u nju ide posebna vrsta vrlo finog brašna, na poseban način se mijesi, razvlači i peče. Obuku za pripremu te pizze prošla su Matea i mama. Matea se u proteklih pet godina izvještila i postala prava majstorica dok je mama zadržala primat u miješanju tijesta. Danas su po svojim pizzama poznati u cijeloj regiji, a Matea je i nagrađivana pizza majstorica ili „picajolica”. Lani je na prestižnom natjecanju u Parmi, u Italiji, zemlji koja je kolijevka pizze, osvojila posebno priznanje u svojoj kategoriji. Natjecalo se 1000 pizza majstora iz 35 država.

Na natjecanju je sudjelovalo oko 1000 pizzaiola iz čak 35 zemalja, a Matea je čak i dobila posebno priznanje u kategoriji u kojoj se natjecala. Prije toga je kao jedina žena nastupila na Međunarodnom natjecanju u pravljenju pizza u Murteru i to s njihovom pizzom kuće, pizzom Baressa na koju stavljaju pesto od pistacija, mozzarellu, mortadelu od vepra i pistacije.
„Po struci sa kuharica, a kada je mama otvorila 2019. godine pizzeriju specijalizirala sam se za pravljenje pizza i to Napolitane koja ima poseban proces izrade tijesta koji je dug i složen. Učila sam od jednog pizza majstora koji je radio u pizzeriji u Zagrebu koja je među prvima počela praviti Napolitanu. U Parmi sam se natjecala u kategoriji Pizza Classica u kojoj je bilo preko 400 sudionika. Dobila sam posebno priznanje za najbolju pizzu među hrvatskim natjecateljima, a u ukupnom rangu bila sam 88. Sudjelovanje na takvom natjecanju veliko je priznanje”, kazala nam je Matea.

Njezin brat Antonio otkrio nam je kako sve sastojka za pizzu nabavljaju iz Italije od brašna Caputo crvenog i plavog do Mozzarelle, pistacia, kapara, mortadele o vepra, rajčica ... „ To brašno Caputo je jako fino, a što je brašno finije i što ima manje aditiva teže ga je mijesiti i razvlačiti, a mi ćemo ostati samo na crvenom koje je najfinije”, kaže.
Njihova pizzerija radi cijele godine. Nije lako preživjeti zimu, ali svojom ponudom koja ih razliku od drugih i nastojanjima da se u svom poslu stalno usavršavaju.

Iz kategorije: Vijesti