Datum objave: 22. Veljača 2024

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježen je glazbeno literarnim programom „Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježen je u Šibeniku glazbeno literarnim programom u kojem su nastupili učenici Glazbene škole Ivana Lukačića Šibenik i Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš. U literarnom dijelu programu podsjetilo se na to da je hrvatska glagoljica povijesno hrvatsko pismo, prepoznatljivo obilježje hrvatske pismenosti i kulture, te važan simbol hrvatskog identiteta. Naglasili su kako slova glagoljice ne nose samo lijep vizualni identitet, već imaju i značenje. Tako primjerice, prvih devet slova glagoljskoga pisma (A = az, B = buki, V = vjedi, G = glagolju, D = dobro, E = jest, Ž = živjeti, DZ = zelo, Z = zemlji) izriču poruku „Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji”. Ta misao iznosi stav da je pismenost temelj dobroga života. Ukazali su na njenu važnost i relevantnost u svakodnevnom životu te na važnost promicanja njezine vrednote i ljepote.
-
Programom se željelo pokazati da je glagoljica izdržala test vremena, od razvoja posebnog uglatog tipa glagoljice na hrvatskom govornom području u 13. stoljeću do danas kada i dalje nastavlja biti velika inspiracija djeci i mladima – izrazila je učenica solo pjevanja Lucija Zmijanović, autorica literarnog programa.
Upravo je glagoljica izvor inspiracije tima ''Latte art glagoljica” Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš s
međunarodnog 5. Milenijskog natjecanja iz kreativne industrije. Predstavnica tima Antonia Lilić predstavila je kreativnu ideju spoja glagoljice i kave. Predstavljeno je i idejno rješenje tima BF koji označava otok Prvić kao središte glagoljaške kulture. Program su vodili učenici glazbene škole Janja Aja Avdagić, Jakov Zmijanović i Antonia Lilić.
Pjevanjem su se izrazili učenici solo pjevanja Tara Šolić, Mihaela Juranić, Šimun Peran, Lucija Zmijanović, Paula Pirjak, Bepo Juričev Sudac u klasi profesorice Ane Grubić Miškić, urednice glazbenog programa, uz klavirsku pratnju profesorice Kristine Pešić. Na gitari su nastupile Lina Bandalović i Izabela Komadina, na flauti Marta Miškić i Tonka Kapitanović uz klavirsku pratnju profesorice Mare Sekso, a na trubi Josip Čubrić uz klavirsku pratnju profesorice Helene Jurin. Na kraju je srednjoškolski zbor izveo skladbu Ave Maria pod vodstvom profesorice Ane Gović Blaće.

Iz kategorije: Vijesti