Datum objave: 20. Listopad 2015

Vapor Tijat nakon 60 godina ide u "penziju" - otočani pripremaju oproštajnu proslavu za vikend

Šibenik News
Šibenik News

 

Ovu subotu M/B Tijat, putnički brod u vlasništvu Jadrolinije koji je punih 60 godina povezivao šibenske otoke i spajao ih s kopnom, odvozit će svoju zadnju plovidbu. Poznata linija 505 ( Šibenik – Zlarin – Prvić Luka/Šepurina – Vodice) povezala je mnoštvo generacija otočana, za koje njihov "vapor" ima posebno mjesto u životima i srcima.

"Mnogo godina Tijat probija jugo, tuče buru, marete...da bi povezao nas otočane s kopnom. Tijatom smo donijeli svoju djecu iz rodilišta, Tijatom smo ispratili svoje roditelje na vječni počinak, odlazili u školu, na fakultet, posao , u tuđinu ... vraćali se. Tijat nije samo običan brod za prijevoz putnika i robe, njegove su posade na različite načine postale dio naših života. S njima dijelimo radosti, ali i tugu ..." piše u dopisu Inicijativnog odbora mještana Prvića i Zlarina koji su se udružili za proslavu 60 godina plovidbe svog Tijata.

Proslava će biti u subotu 24. listopada kad će brod Tijat posljednji put krenuti u 9:30 s Mula Krke, zaustaviti se u Zlarinu, Prvić Luci i Šepurini te konačno pristati u Vodicama. U svakom od tih mjesta bit će priređen kratki prigodni program za posadu i putnike, a u Vodicama će poznati fotograf Šime Strikoman snimiti milenijsku fotografiju.

Boduli Prvića i Zlarina pozivaju sve, sadašnju i bivšu posadu, goste i uzvanike, da im se pridruže u ovoj velikoj proslavi.

Inače, motorni brod Tijat je klasični putnički brod za lokalne linije u sastavu flote hrvatskog brodara Jadrolinije. Izgrađen je 1955. u brodogradilištu Brodograđevna industrija Split. Do 1991. plovio je pod imenom Ohrid nakon čega je preimenovan u Hrid. Sadašnje ime dobio je 1997. godine. Kapaciteta je 300 putnika. 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik