Datum objave: 22. Veljača 2016

Šibenske poduzetnice: kreativnost i osobnost za korak ispred konkurencije

Šibenik News
Šibenik News

One su sve redom žena uspješne u poslu kojim se bave. Vode svoje poslove bilo kao vlasnice obrta, kućne radinosti ili preko udruga i njihov posao je njihova ljubav, ali i borba za opstanak. Jer biti poslodavac na tržištu rada isto je što biti i posloprimac – borba za ostanak na tržištu nikad ne prestaje, a raditi i zarađivati znači opstati.

 

Opstati, pak, znači biti korak ispred konkurencije, a na koji način to zasad uspijeva poduzetnicama na području Šibenika i što poduzimaju da uspjeh potraje provjerili smo na nekoliko različitih primjera javnosti poznatih lica. One su Sanja L. Kulušić, Zrinka Vuksan, Ivana Slavica Vunić i Ilijana Dragović.

 

- Nastojim se istaknuti od konkurencije jer je u mom poslu to zapravo najvažnije, ali u tome svemu podržavam manje poduzetnike kao što sam i ja s, na primjer, kupnjom njihovih usluga kao što je grafički dizajn, pakiranje i slično – odmah je kazala Sanja Lydia Kulušić koja se bavi fotografskom djelatnošću, a čije je sazrijevanje od fotografkinje amaterke do poslovne mlade žene pratila domaća javnost, te dodaje:
-Ističem se praćenjem novih svjetskih trendova, konstantnom nadogradnjom foto i video opreme i povećanjem kvalitete, ali opet ostajem dosljedna svom stilu – napominje, a kad je o dosljednosti samoj sebi i stilu riječ, tu se, pak, priznajemo, posebno ističe Zrinka Vuksan, vlasnica salona za nokte i trepavice Plan B.

 

 

- Mislim da pojam 'istaknut' ponekad može biti veoma krivo shvaćen. Sve što ja kao obrtnik i radnik u umjetničkoj brašni okrenutoj ženama radim je da im dajem što žele. Oni koji žude za drugačijim, to nudim i plasiram po svim društvenim mrežama koje su bogomdane. Zbog onih koji žele točnost i kvalitetu, nastojim se educirati i biti najstroža prema sebi tako da si tražim greške – priznaje zadarska obrtnica osebujnoj izričaja sa šibenskom adresom.

 

Da uspjeh ne dolazi preko noći i da se za njega treba potruditi i ustrajati u različitostima koje pojedince izdvajaju iz mora sličnosti, najbolje zna Biličanka Ivana Slavica Vunić koja se bavi izradom (unikatnog) nakita. Riječ je o naušnicama, ogrlicama i inim dodacima na koje 'pada' sve veći broj Hrvatica, a ne manjka ni javnosti poznatih lica s nakitom s Ivaninom potpisom. Stoga joj valja vjerovati kad kaže da treba vremena i truda za uspjeh.

 

 

- Svakako se nastojim istaknuti od konkurencije svojim stilom i izradom nakita. Moja izrada nakita je prepoznata, ali treba truda i vremena za to. Danas ima jako puno nas koji izrađujemo nakit i veoma je teško uspjeti u moru ljudi koji se time bave, ali upravo je ta različitost ono što nas može izdvojiti iz mase – uvjerena je Ivana.

 

Poslu kojim se bavi Ilijana Dragović najviše se, zasigurno, raduju najmlađi potrošači, odnosno djeca jer Ilijana izrađuje drvene igračke i dugogodišnji je uvijek rado viđen gost brojnih sajmova diljem Hrvatske. Ilijana se bavi ručnom izradom drvenih igračaka bez plastičnih i metalnih dijelova, a u toj branši, reći će, najveća konkurencija su joj kineski proizvodi – loše kvalitete, a nerijetko i opasni za zdravlje.

 

– U mojoj branši je veoma teško opstati jer kod nas ima mnogo igračaka koje se prodaju kao drvene, a da to zapravo nisu. I samim time im je punu niža cijena. Tu prvenstveno mislim na kineske – priča nam Ilijana, te nastavlja: da biste opstali, radili i imali posla, morate uvijek smišljati nove igračke, uvijek biti kreativni i, naravno, ono što uvijek ističem, morate biti kvalitetni jer nijedna igračka ne vrijedi, ako nije kvalitetna.

 


Međutim, samo isticanje u današnje vrijeme nije od velike koristi, ako izdizanje nad konkurencijom nije vidljivo. Danas se često događa da poduzetnici, obrtnici rastu ili padaju pred očima svojih (potencijalnih) kupaca bilo proizvoda, bilo usluga. Zahvaljujući društvenim mrežama u virtualnom svijetu, kupac danas može pratiti svaki korak poduzetnika što mu plasira sam pružatelj usluge ili proizvoda koji kupuje.

 

-Definitivno polažem nade u sve vrste medijskih kanala, Facebook, Instagram i YouTube. Plasiranjem radova i tu i tamo svojih privatnih fotografija dajem ljudim mogućnost da mi se približe i upoznaju me, a samim time osjećaju potrebu pratiti me i redovito tražiti što ima novog – priznaje Zrinka, vlasnica studija u kojem sve nemoguće, kako kaže, postaje ne samo moguće već i nosivo.

 


Ime Sanja Lydia Kulušić već dugo vremena nosi prije epitet bredna negoli se veže uz privatnu osobu. Ova mlada i poduzetna Šibenčanka uspjela je izbrisati granicu između sebe i posla i na taj način stvoriti spomenuti brend koji je pak, zahvaljujući LanaDreamsu dobio svoj personaliti koji se, što se opipljivog dijela tiče, ogleda u jednostavnim, opisuje Sanja, vintage/retro pakiranjima kod isporuke fotografija.

 

 

- Što se tiče internetske stranice, ona se trenutačno nadograđuje jer ovu godinu uvodim veoma mnogo noviteta, a što se tiče Facebook stranice, veoma je važno često objavljivati postove, biti kreativan u pisanju te obradovati svoje fanove nekim poklončićem ili fotosessionom. Osim toga, dostupna sam online i na mobitelu 24/7 i trudim se odgovoriti čim vidim poruku i/ili poziv – povjerava Sanja. Unatoč tomu što je u gotovo svakom trenutku dostupna te što se trudi da joj je posao fizički drugačiji od drugih zbog čega je Sanja primjetna na tržištu je i njen osobni kontakt, licem u lice, s klijentom, a to je i sama priznala.
-Volim personaliziranost kod svog posla tako da se s klijentima nalazim osobno prije posla, ako je to moguće, i trudim se da ih ukratko upoznam najbolje što mogu, a što bi mi pomoglo kod obavljanja mog posla, na primjer, kod fotografiranja vjenčanja. Svoj posao obavljam kako bih ja htjela da netko to odradi za mene taj dan i mislim da je to čarolija kvalitete posla koju prepoznaju i drugi potencijalni klijenti – otkriva poduzetnica koja nudi fotografske, video i grafičke usluge.

 

Ono što je zajedničko Sanji, Zrinki, Ivani i Ilijani jest činjenica da u svoj posao pokušavaju preslikati i dio svoje osobnosti, a da je to princip uspješnog rada - dokaz su same za sebe.

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

Foto: Privatni albumi 
 

Iz kategorije: Volim Šibenik