Datum objave: 14. Svibanj 2020

MLADA ŠIBENČANKA BARBARA MAHESHWARI POKRENULA BIZNIS U LONDONU / Spojila britanske tvrtke s mladim kreativcima u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Kako sam osnivač IBMC-a – International Business Meetup Club, svakodnevno upoznajem brojne uspješne ljude iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Među njima je i mlada Šibenčanka Barbara Maheshwari koja je 6 godina provela u Zagrebu gdje je završila sociologiju, komunikologiju i knjigovodstvo, a nakon toga MBA i Business School Cotrugli. Životni put ju je 2017. godine odveo u London gdje je radila kao konzultantica, a sada je sa suprugom Amanom Maheshwariem u Londonu otvorila konačno i svoju firmu REMOTE BOB, napisao je Josip Novosel na portalu Flash.hr.

 

Kako je krenulo, problem & rješenje

”Bila sam u Londonu radila na konzultantskim projektima – savjetovala early-stage startupove o go-to-market strategiji i postavljala franšizu za pogrebnu firmu u UK-u i dok sam radila sa svim tim start-upovima vidjela sam da svi imaju jedan problem:

Imaju ušteđevinu ili seed funding koji je relativno mali, a žele stvoriti nešto veliko i čim zaposle 2-3 stručnjaka već potroše cijeli budžet. S druge strane, bila sam u kontaktu s prijateljima iz Hrvatske koji su većinom svi magistrirali, radili su uz faks neke poslove, sposobni su, inteligentni, snalažljivi i svi su od reda bili nezaposleni ili radili u kafiću za 4000 kn. 

Činilo mi se kao idealno rješenje, win-win situacija da počnem spajati te firme iz Londona koje trebaju nekoga da im odgovara na mailove/vodi social media profile itd. s prijateljima iz Hrvatske za koje sam znala da su pametni i da im se može vjerovati. Ovako bi firma iz Londona dobila zaposlenika koji je bolji, i košta manje nego što bi ih koštao radnik u Londonu, dok bi zaposlenik dobio priliku raditi od doma, u fleksibilnom okruženju i velikim prilikama za razvoj s obzirom da se radi o britanskom tržištu. 

Izazovi

U teoriji je to izgledalo idealno, ali u početku je bilo velikih izazova. Radne navike, znanje i iskustvo zaposlenika u Hrvatskoj i u Londonu su neusporedivi.

Prosječna osoba na početničkoj poziciji u Londonu radi svakodnevno s 5-6 poslovnih toolova, dok većina ljudi iz struke u Hrvatskoj nikada nisu ni čuli za njih. Ambicije, radne navike, formalna komunikacija, kultura… Kandidati u Hrvatskoj drastično zaostaju za britanskim standardima rada i ponašanja. Jedna od najvecih greški mi je bila to što sam dala jednoj Senior Business Development osobi koja je prije radila u velikim firmama, da vodi projekt. Rezultati su bili toliko loši da sam počela sumnjati da je cijeli koncept firme promašen. Ispostavilo se da su kreativni, radišni studenti, koji ne zaostaju s tehnologijom, donijeli puno više vrijednosti nego ti hrvatski manageri koji su valjda navikli na spore korporacije gdje se plaća dobije, a ne zaradi.

Volim imati sve pod kontrolom i najteže mi je palo pokloniti nekome povjerenje da nam radi marketing. Kada se ulaže u oglašavanje u Londonu, radi se o značajnim budžetima, a rezultat vam skoro nitko ne može garantirati. Stalno sam mijenjala agencije i freelancere, jer u prvom mjesecu ne bi ostvarili rezultat koji sam očekivala. Trebalo mi je vremena dok sam prihvatila da treba biti strpljiv, ustrajan i čvrsto vjerovati u viziju. Jednostavno nema drugog načina. 

Napredak

Na kraju sam došla do zaključka da moram sama početi raditi i taj ground work da bi vidjela trebamo li pivotirati poslovni model ili samo pronaći bolje ljude. Tek kada sam ostavila sve ostale consulting projekte i 100% se posvetila Remote Bobu počeli smo stvarati stabilne online sales channele, organski generirati leadove, nuditi kvalitetan value-added content, a uz to smo i prilagodili ponudu te se specijalizirali za spajanje firmi s asistentima, jer nam je za takve pozicije najlakše educirati ljude", ispričaka je Barbara koju je coronakriza zatekla i  zaustavila u Indiji, kod obitelji njezinog supruga Amana i osujetila planirano vjenčanje u Šibeniku. 

 

www.remotebob.co.uk

Iz kategorije: Volim Šibenik