Datum objave: 12. Siječanj 2016

Noć muzeja 2016 u Drnišu u znaku Ivana Meštrovića i njegove ostavštine

Šibenik News
Šibenik News

Manifestaciji Noć muzeja 2016 na nivou Hrvatske koja će se održati 29. siječnja pridružio se i Gradski muzej Drniš koji će jedanaesto izdanje manifestacije posvetiti svom sugrađaninu, velikom hrvatskom umjetniku, Ivanu Meštroviću.

 

Noć muzeja 2016: Ivan Meštrović i javni spomenici naziv je programa koji objedinjuje sadržaj drniške Noći muzeja kao dijela nacionalnog programa koji se održava na temu utemeljitelji i reformatori s naglaskom na velikana hrvatske kulture, mecenu Josipa Jurja Strossmayera.

 

SAŽETAK PROGRAMA 

 

Ivan Meštrović hrvatski je umjetnik koji je količinom javnih spomenika u brojnim hrvatskih gradovima veoma zadužio svoju domovinu. Drniš se može pohvaliti s pet javnih spomenika proizašlih iz Meštrovićeve radionice, reljefi “Orači” i “Grb Grada Drniša (sv. Roko)”, fontana “Vrelo života”, skulptura “Majka s djetetom” te “Gospa Petropoljka” postavljena na glavnome oltaru župne crkve.

 

Ovogodišnjom izložbom povodom Noći muzeja u fokus se postavlja Meštrovićeva bogata spomenička baština, s naglaskom na drniške spomenike. Ukoliko dopuste vremenski uvjeti, otvorenju izložbe prethodit će program naziva “Tragom Ivana Meštrovića” prilikom kojeg će se uz sažeto izlaganje obići drniški spomenici.

 

Potom će uslijediti otvorenje izložba u Gradskome muzeju Drniš. Domaći spomenici postavit će se u kontekst sveukupne Meštrovićeve spomeničke baštine u Hrvatskoj kako bi se satkla mreža gradova tkana na temelju Meštrovićeva potpisa.

 

 

Na ovogodišnju opću temu muzejske noći nadovezujemo se preko spomenika Josipu Jurju Strossmayeru u Zagrebu. Također, sučelit će se i dva rana Meštrovićeva rada, dvije fontane – “Vrelo života” i “Zdenac života”. Na izložbi će se prezentirat i studije za izvedene i neizvedene spomenike iz Zbirke Ivana Meštrovića iz muzejskog fundusa.

 

Od 20 do 23 sata program u drniškom Muzeju izgleda ovako: Drniš se može pohvaliti s čak 5 spomenika proizašlih iz Meštrovićeve radionice, reljefi "Orači" i "Grb Grada Drniša (sv. Roko)", fontana "Vrelo života", skulptura "Majka s djetetom" te "Gospa Petropoljka". Domaći spomenici okosnica su ovogodišnje izložbe, a putem plakata uprizorit će se i spomeničko blago drugih gradova s posebnim akcentom na "J. J. Strossmayera" i "Zdenac života" u Zagrebu.

 

 

Iz kategorije: Županija info