Datum objave: 16. Rujan 2016

Boris Dukić: Zaton i Raslina u Rujanskom ratu djelovali su kao jedno tijelo

Šibenik News
Šibenik News

Boris Dukić, načelnik mjesnog odbora Zaton, prisjetio se svog malog mista u zalivu nadomak Šibenika prije točno 25 godina. Dukić počinje s 'Da se ne zaboravi. Ne ponovilo se!'.

 

- Po nalogu Kriznog štaba iz Šibenika, 16. rujna 1991. evakuirano je oko dvije trećine stanovništva iz Zatona (starije osobe, djeca i župnik) u Bilice. Zatonska četa, njih 80, iz Velike Glave, odmah je premještena na brda uz cestu Zaton – Stankovci. Mjesta Zaton i Rasline surađivala su za vrijeme rata i djelovala kao jedno tijelo, a s njima su se borili i Tišnjani sve do oslobođenja mosta. Već od 17. rujna 1991., u restoranu Vrulje i konobi Porat mještanke su kuhale dva obroka dnevno i nosile braniteljima na položaje. Konačno su 23. rujna 1991. Mladićevi osvajači napustili prostor oko mosta - prisjeća se Dukić.

 

 

Prisjeća se Dukić i hrabre četvorice iz Lade koji su se nastavili boriti u drugoj bojnoj 113. brigade.

 

- Tri borca iz Zatona poginula su u borbama, a jedan je mladić poginuo od zloglasnih zvončića. Bili su to naši junaci: Darko Crnica, Vedran Čoga i Vinko Ševerdija te žrtva terora Marko Bilušić. Ukupno je 213 Zatonjana bilo uključeno u operacije obrane na raznim bojištima - završava načelnik zatonskog mjesnog odbora. 

 

 

 

Naslovna fotografija: Ilustracija, arhiva 

Iz kategorije: Županija info