Datum objave: 19. Ožujak 2017

DV Tamaris o 21. ožujka: Obucite različite čarape u znak podrške osobama s Down sindromom

Šibenik News
Šibenik News

Iz Dječjeg vrtića Tamaris u Vodicama stiže zabavan apel s humanitarnim ciljem. Kako se dana 21. ožujka obilježava ne  samo prvi dan proljeća već i Svjetski dan osoba s Down sindromom.

 

- Oim putem molim sve vas koji nas pratite da se u što većem broju odazovu simboličnoj podršci. Djeca s posebnim potrebama nisu nikakva čuda ili nešto neobično. Oni žele da budu ono što i drugi, da budu PRIHVAĆENI. U susret Međunarodnom danu osoba sa Down sindromom, 21. ožujka godine - obucite različite čarape kao simboličan znak podrške osobama s Down sindromom - poručili su iz vodičkog vrtića, dodajući:

 

- Oni ne mogu imati savršen par kromosoma, ali su savršeni u svojoj različitosti! 

 

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Sa šarenim čarapama na nogama progovaramo o problemima osoba s Downom.

 

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo ljude se upoznaje s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom down.

 

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

 

Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

 

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.

 

Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom kromosomu nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalazi se 23 para (46 kromosoma ukupno). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.

 

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma, donosi Znanostblog.

Iz kategorije: Županija info