Datum objave: 14. Travanj 2020

KORONA, POTRES, POŽARI... / Lokalizirani požari na Dinari i Svilaji. Vatrogasci se širom Hrvatske bore s vatrenim stihijama. U Požegi ozlijeđen vatrogasac.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Požari na planinama Dinari i Svilaji konačno su lokalizirani, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica, ali izbijaju novi požari i vatrogasci se širom hrvatske bore s vatrenim stihijama.

Požar na Svilaji izbio 8. travnja  na predjelu Otišića kod zaseoka Maovice, a lokaliziran je tek nakon pet dana borbe s vatrom. Još duže trajala je borba s požarom na na Dinari koji se na područje Republike Hrvatske iz Republike Bosne i Hercegovine proširio prošlog tjedna.

Požar na BiH dijelu Dinare gorio je osam dana prije ulaska u Hrvatsku. Za sobom je ostavio zgarište dugo više od 16 kilometara. U gašenju su sudjelovale vatrogasne snage iz Šibensko-kninske županije i Splitsko-dalmatinske županije te protupožarne zračne snage MORH-a, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Knin, vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava Knin i Kijevo te protupožarne zračne snage, kao i lovci te planinari s područja Kijeva. U spašavanju planinarskih kuća pridružili su se pripadnici HGSS-a i planinari.

Gorjelo je i drugdje. Jučer je ugašen i požar koji je izbio 4. travnja na teško pristupačnim terenima Dubokog Dola i Krupe u Zadarskoj županiji, no odmah je planuo novi požar blizu Polača kod Knina. Izgorjelo je 18 hektara pašnjaka, šume i niskog raslinja. Gorjelo je i na prostoru između Trilja i Biskog, u Karlovačkoj županiji vatrogasci su gasili požare u Lasinji i Desnom Sredičkom. Gori i u Požeško - slavonskoj županiji kod Pasikovaca i Brestovca. Požar je velik. Gase ga 72 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozila. Kako doznajemo u borbi s vatrom ozlijeđen je jedan vatrogasac. Gori i u Zagrebačkoj županiji u Lukovu kod Vrbovca.

Uzroci? U najvećem broju slučajeva nekontrolirano spaljivanje korova na pašnjacima i poljoprivrednim površinama. Zato Hrvatska vatrogasna zajednica ponovno upozorava i poziva:

Kompostirajte biljni otpada. Ne palite ga. Štete su goleme, a u opasnost se dovodi imovina, naselja, biljni i životinjski svijet, ljudski životi.

Iz kategorije: Crna kronika