Datum objave: 17. Rujan 2020

KORONAVIRUSNI HUMOR / Ako je točno da se COVID-19 manje prenosi kada se govori tiše, ne bi li onda Šibenik trebao biti jedno od najvećih svjetskih žarišta zaraze?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vremena nisu baš za šalu pogotovo ne za šalu s bolešću i virusom koji se poigrava s čovječanstvom kao olujno more s orahovom ljuskom, ali s druge strane kažu da je humor ljekovit pa je s te strane zgoda da se prokomentira najnovije otkriće američkih znanstvenika.

Dakle, Amerikanci tvrde da su nakon studioznih istraživanja nepobitno utvrdili da se virus prenosi manje i sporije, ako se govori tiše. Štoviše Amerikanci kažu da ako se glasnoća govora među ljudima smanji za samo šest decibela, šanse za prijenos zaraze smanuju se do učinka koji bi imala dvostruko jača ventilacija u prostorijama. Pozivaju se pri tomu na Svjetsku zderavstvenu organizaciju koja je dozvolila mogućnost da se virus širi aerosolom te ukazala na zborno pjevanje i pojačano disanje u teretanama kao primjere. Analogno tomu čestice sline koje se raspršuju tijekom govora mogu biti prijenosnice virusa COVID-19. Budući da je njihov doseg pri tišem govoru manji nego pri glasnom govoru, zaključak je logičan – govori tiše da bi zaraze bilo manje.

No, američki znanstvenici očigledno nisu nikada bili u Šibeniku, jer da jesu ne bi ima padale na pamet ideje o snižavanju glasa i šaputanju kao epidemiološkoj mjeri za suzbijanje zaraze. Naime, opće poznato je da Šibenčani govore glasno, štoviše da imaju snažne glasove pa neupućeni stječu dojam da viču i kada šapću. Kada bi bilo po američkim znanstvenicima, Šibenik bi trebao biti jedno od najvećih svjetskih žarišta zaraze, a – nije. Šibenčani, apsolutno demantiraju Amerikance. Glasni govor uopće ne širi zarazu. Naprotiv, čini se da je čak i pozitivan, jer u Šibeniku, barem za sada, nema dramatičnog porasta broja zaraženih i oboljelih.

Iz kategorije: Crna kronika