Datum objave: 24. Siječanj 2021

Policija u kući navijača "Šibenika" pronašla 10 ručnih bombi, 665 komada streljiva, zračnu pušku, dva spremnika za pištolj i 250 grama baruta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

10 ručnih bombi, 665 komada različitog streljiva, dva spremnika za pištolj, zračnu pušku i 250 grama baruta, pronašla je policija u kući jednog od osmorice šibenskih navijača koji su uhićeni nakon napada na policijski kordon uoči nogometne utakmice HNK Šibenik - HNK Split koja je odigrana 22. siječnja na stadionu na Šubićevcu. U napadu na kordon ozlijeđena su dva policajca, a osim osam domaćih navijača uhićen je i jedan navijač protivničke ekipe iz Splita.
Prema priopćenju Policijske uprave šibensko-kninske 22. siječnja oko 17,20 sati na Šubićevcu, pripadnici domaće navijačke skupine, nakon prethodnog narušavanja javnog reda i mir paljenjem pirotehničkih sredstava, u tri su navrata upozoreni da prestanu s okupljanjem i dolaskom u neposrednu blizinu stadiona obzirom se nogometna utakmica odigravala bez gledatelja temeljem propisanih epidemioloških mjera, na što su se oglušili. U produru prema stadionu zaustavio ih je policijski kordon. Tada je jedan od navijača  metalnom teleskopskom palicom napao policijskog službenika i nanio mu tjelesne ozljede nakon čega su policijski službenici temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima uporabili sredstva prisile s namjerom da odbiju napad  i uspostave  javni red i mir. Pri tomu su dvojica policajaca zadobila lakše tjelesne ozljede.

Kriminalističkim istraživanjem nad pripadnicima domaće navijačke skupine starosti 19, 23, 25, 26, 26, 27 i 35 godina utvrđeno je da su počinili prekršaje iz čl. 13. i 23. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kao i prekršaj iz čl. 4. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a temeljem Naloga Županijskog suda u Šibeniku obavljene su pretrage njihovih obiteljskih kuća i domova.

Tijekom pretrage kuće 25-godišnjaka pronađeno i oduzeto 10 ručnih bombi, 665 komada različitog streljiva, dva spremnika za pištolj, zračna puška te 250 grama baruta. Dvadesetpetogodišnji pripadnik domaće navijačke skupine izjavio je da je sve to vlasništvo njegovog oca pa policija provodi posebno kriminalističko istraživanje. 

Nadalje je utvrđeno kako je 19-godišnjak osumnjičen za napad na službenu osobu na način da je, maskiran kapuljačom tzv. fantomkom, uporabom metalne teleskopske palice, radi pokušaja probijanja policijskog kordona, napao policijskog službenika i pritom mu zadao lakše tjelesne ozljede. Tijekom postupanja je kod osumnjičenika pronađeno i jedno pirotehničko sredstvo tzv. bengalka. Osumnjičeni je uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

Nevezano uz navedeni događaj, u blizini stadiona „Šubićevac“ oko 17,45 sati, policijski službenici su, uspostavljajući narušeni javni red i mir u manjem obimu, uhitili 23-godišnjeg pripadnika gostujuće navijačke skupine kod kojeg je pronađeno i oduzeto 1,8 grama biljne materije karakterističnog izgleda za drogu marihuanu, a kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 0,84 g/kg alkohola u organizmu. Osumnjičeni je uz Optužni prijedlog, zbog počinjenih prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kao i čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, priveden Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku te mu je određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od deset dana.

Iz kategorije: Crna kronika