Datum objave: 22. Travanj 2021

BOJE LJUBAVI U CRNOJ KRONICI / Vodičanin pretjerano udvarao Murterinki. Prijeti mu 3 godine zatvora zbog nametljivog ponašanja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Po svemu sudeći jako zaljubljeni ili na neki drugi način emocionalno (pre) snažno fokusiraniVodičanin  (43) pretjerao je s udvaranjem izabranici svoga srca pa je zaradio policijsku intervenciju i kaznenu prijavu. Čini se, prema policijskom priopćenju, da u iskazivanju svoje ljubavi izvjesnoj Murterinki  (28) koja za njega izgleda nije bila zainteresirana, nije znao naći džentlmensku mjeru. Osumnjičen je za nametljivo ponašanje  jer je nastojeći uspostaviti kontakt  oštećenu  pratio oštećenu, kupovao joj različite poklone te je učestalo pozivao na mobilni telefon što je kod nje izazvalo tjeskobu i strah za osobnu sigurnost. Intervenirala je Policijska posta Vodice i te nakon provedenog  kriminalističkog istraživanja protiv njega podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku zbog osnovane sumnje da se nametljivo ponašao.
Dokaže li se zaljubljenom Vodičaninu da se zaista nametljivo ponašao prema Murterinki u koju je čini se zaljubljen ili je na neki drugi način na nju emotivno fokusiran može biti osuđen na čak tri godine zatvora.

Kazneni zakon Republike Hrvatskeu članku 140. regulira kazneno djelo nametljivog ponašanja na sljedeći način: „Tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba“ čini kazneno djelo iz gore navedenog članka, a za koji je previđena kazna zatvora u trajanju do jedne godine. Kazneno djelo počinjeno prema bliskoj osobi, osobi s kojom je počinitelj bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, predstavlja kvalificirani oblik kaznenog djela koji se može kazniti zatvorskom kaznom u trajanju od čak tri godine.
Za postojanje kaznenog djela nametljivog ponašanja iz čl. 140. st. 1. Kaznenog zakona potrebno je da počinitelj radnju, u konkretnom slučaju, s drugom osobom nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt, odnosno da tu radnju poduzima „ustrajno i kroz dulje vrijeme“, pod uvjetom da oba obilježja kaznenog djela moraju biti kumulativno ispunjena. Po pravnom shvaćanju to znači da počinjene radnje djela trebaju dosegnuti znatnu mjeru intenziteta i vremenskog trajanja, odnosno da se radi o većoj (znatnoj) frekvenciji normiranog protupravnog ponašanja.

Iz kategorije: Crna kronika