Datum objave: 08. Srpanj 2021

PRENOSIMO IZ SLOBODNE DALMACIJE / Žrtve i osumnjičenici u priči o pokušaju otmice djeteta i posudbi novca po lihvarskim kamatama su pripadnici dviju otprije sukobljenih romskih obitelji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Policija u Šibeniku u srijedu je izvijestila javnost da su zbog više kaznenih djela, među kojima i pokušaj otmice djeteta, prijavili 42-godišnjaka i 31-godišnjaka.

- Dvojicu muškaraca sumnjiči se za lihvarski ugovor i pokušaj protupravne naplate na štetu 34-godišnjaka, nanošenje tjelesnih ozljeda njemu i supruzi, pokušaje otmice djeteta te oštećenje tuđih stvari u trgovačkom centru u Šibeniku. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni 31-godišnjak početkom ove godine posudio tri tisuće eura oštećenom uz lihvarske kamate - izvijestila je šibenska policija.

Novinar Slobodne Dalmacije Vladimir Urukalo doznao je detalje te priče. Tekst prenosimo u cijelosti:

Doznajemo da i žrtva, ali i napadači, pripadaju dvjema suprotstavljenim romskim obiteljima koje su prije koju godinu punile novinske stupce nakon što je u zagrebačkom kvartu Vukomerec, u blizini osnovne škole, baš prije kraja popodnevne smjene, došlo do pucnjave između članova obitelji O. i Z., u kojoj samo srećom nitko nije nastradao.

BUNA U VUKOMERCU

Zbog tadašnjih događanja digla se buna u tom kvartu, građani nisu nekoliko dana slali djecu u školu, a i tadašnji gradonačelnik Milan Bandić pokušao je primiriti situaciju, no građani su ga izviždali. Kako su tada mediji izvijestili, uzrok uličnog rata dviju romskih obitelji bio je navodni dug od četiri tisuće eura obitelji Z., odnosno njihove danas pokojne glave obitelji koji se zvao isto kao i jedan od šibenskih napadača i koji je umro koji dan prije sukoba. Glava obitelji Z. dug je imao prema članu obitelji O.

U ovoj šibenskoj priči oštećen je baš pripadnik obitelji O., 34-godišnji M.O., koji je do prije desetak dana u Splitu imao registriranu tvrtku za trgovinu i turističku agenciju, no ona je brisana iz registra krajem lipnja ove godine. Dakle, on se zadužio kod obitelji Z. i svoj dug nije vratio u dogovorenom vremenu, zbog čega je osumnjičeni član obitelji Z., 42-godišnji Š.Z., prema policijskom izvješću, prvo 3. srpnja u Splitu pokušao oteti 12-godišnje dijete oštećenog, u čemu nije uspio.

Nakon toga, dan poslije te neuspjele otmice, žrtva s obitelji bježi automobilom prema Zagrebu i usput s obitelji zastaje u trgovačkom centru u šibenskom kvartu Njivice.

No, uporni članovi obitelji Z., 42-godišnji Š.Z. i 31-godišnji N.Z., prate ih iz Splita i zatječu ih u trgovačkom centru, gdje opet pokušavaju naplatiti svoj dug i pritom oštećenog 34-godišnjeg člana obitelji O. fizički napadaju i zadaju mu lakše tjelesne ozljede. Kako je tada s njim bila i njegova četiri godine mlađa supruga, pokušala ga je zaštititi, no i ona dobiva batine, a u tom je napadu oštećen i inventar tog trgovačkog centra.

TUČNJAVA U ŠIBENIKU

- Nakon tučnjave u šibenskom trgovačkom centru, osumnjičeni 42-godišnjak ponovno je htio oteti dijete oštećenog, u čemu nije uspio, a dijete je pritom zadobilo lakše tjelesne ozljede - kazali su u šibenskoj policiji. Nakon dojave o tučnjavi, policajci su uhitili dvojicu napadača i uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku predani su pritvorskom nadzorniku. Kako smo neslužbeno doznali, nakon ispitivanja prepraćeni su u Zagreb jer su i tamošnji organi gonjenja za njima već imali raspisane tjeralice za neka kaznena djela.

Nakon sukoba u Zagrebu prije dvije i pol godine, dio obitelji Z. preselio se u Split, a njihov tada novi šef obitelji, koji je kao najstariji sin naslijedio svog oca, za Slobodnu Dalmaciju objašnjavao je da ne postoji nikakav klan, nikakav vođa, već da samo želi da njegova obitelj živi u miru.

- Ne želim ići u Zagreb, ne želim nikakav konflikt, želim da se povučemo. Ne želimo rat, nikakvu osvetu, nego da nas puste na miru, i policija, i oni, i mediji, i svi. Al' svako malo čuješ nešto kao mi ovo, mi ono. Ako ima naših da su nešto učinili, da sam točno to ja napravio, zatvori me, koliko treba, 20 godina robije i doviđenja. Neka policija radi svoj posao i vjerujem da to i rade. Moja je sestra, istina, ukrala neku robu iz njegove kuće (obitelji O, op.a.) i on je došao tražiti od moga sada pokojnog oca da vrati taj dug od četiri tisuće eura. Istu noć moji su tu robu vratili, i to zna i policija. Oni su čak objavili video u kojem se vidi da su upali u našu kuću naoružani. Kod nas je običaj da se dug vraća, ali da se prvo dogovorimo. Ali, on nije dao da se moj otac pokopa, nije dao drugim Romima da dođu na sahranu dok se dug ne plati. Ja sam nakon očeve smrti zvao najstarijeg među nama, 85 mu je godina, da se organiziramo, da nakon što sahrana završi, da se svi skupimo i dogovorimo. E, ali on je tražio taj novac odmah i čak je rekao da mu je netko još dva puta ukrao robu. Ja nisam znao niti za ovu snimku, niti je meni otac, dok je bio živ, rekao da ima problema s obitelji O. Oni su došli i pucali na našu kuću, a moji su uzvratili - pojašnjavala je tada novinaru Slobodne Dalmacije nova glava obitelji Z.

PRIMIRILI SE

Očito je da su se stvari bile barem malo primirile čim su članovi dviju obitelji počeli jedni drugima posuđivati novac. Pa makar i uz lihvarske kamate. Nadajmo se samo da su ovim uhićenjem šibenski policajci uspjeli spriječiti novu eskalaciju mogućeg sukoba dviju obitelji.

Iz kategorije: Crna kronika