Datum objave: 08. Srpanj 2021

POMORSKA NESREĆA / U sudaru dviju brodica u Hvarskom kanalu 12 ozlijeđenih

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su sinoć, 7. srpnja, u 22:23 sata poziv s brodice koja prevozi putnike kako su imali sudar s drugom brodicom na poziciji 1.5 nautičkih milja od rta Ražanj (otok Brač) u smjeru rta Pelegrin (otok Hvar).

Skiper prijavljuje 12 putnika i 2 člana posade na svojoj brodici te više ozlijeđenih među putnicima, dok su se na drugoj brodici nalazile dvije osobe. Provjerom oznaka plovila ustanovljeno je da se radi o sudaru gumenjaka za prijevoz putnika duljine 10 metara i brodice za osobne potrebe duljine 13 metara.

U suradnji s Lučkom kapetanijom Split i Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom pokrenuta je spasilačka akcija u koju se upućuju dva plovila Lučke kapetanije Split, M/B „Pojišan“ i „RH 5 ST“ brodica lučke ispostave Milna te plovilo pomorske policije „Sv. Jure“.

Prva na mjesto nesreće dolazi brodica lučke ispostave Milna koja ukrcava 7 osoba s ozbiljnijim ozljedama te ih prevozi do Lučke kapetanije Split gdje ih preuzima hitna medicinska pomoć, a 5 osoba s lakšim ozljedama do Splita prevozi policijsko plovilo „Sv. Jure“.

Nakon povratka na mjesto nesreće brodica lučke ispostave Milna uzima u tegalj gumenjak, dok drugo plovilo tegli M/B „Pojišan“ te u pratnji policijskog plovila kreću prema Milni na otoku Braču. Za vrijeme tegljenja 13-metarska brodica je uslijed pretrpljenog oštećenja trupa potonula kod južnog ulaza u Splitska vrata.

U tijeku je očevid Lučke kapetanije Split u cilju utvrđivanja okolnosti i uzroka nesreće.

Iz kategorije: Crna kronika