Datum objave: 09. Kolovoz 2022

POŽARI / Gori na sve strane. Seriju požara izazvalo je jučerašnje grmljavinsko nevrijeme. Vatrogasci čine čuda da obuzdaju vatrene stihije.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme izazvalo je veliki broj požara širom Istre, Kvarnera, Like i Dalmacije. Samo na području Muća četiri udara groma u razmaku od nekoliko minuta izazvala su četiri velika požara izazvali. Vatrogasci čine čuda da bi obuzdali vatrene stihije koje rasplamsava i nosi jaka vruća bura. Doslovno gori na sve strane,m a vatrogasci čine čuda da bi obuzdali vatrene stihije. Gori borova šuma na brdu Kotor kod Crikvenice i na području Hreljina te u samoj Crikvenici u Ulici Žmider. U Istri je planuo, ali je odlučnom intervencijom vatrogasaca relativno brzo stavljen pod nadzor, velik i opasan požar na području Poreča gdje je vatra doprla do kuća i gospodarskih objekata. Vatrogasci se bore s požarima na području Novalje i Zrčea gdje gori borova šuma. Taj veliki požar proširio se i na područje Zadarske županije. Požar koji se 6. kolovoza sa područja Tulove Grede-Lovinac proširio na područje Zadarske županije i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Požar na Dugom otoku pod nadzorom su gasitelja, ali još nisu ugašeni. Zadarski vatrogasci gase požar na otoku Ugljanu, na području Kali koji je i sada aktivan. Aktivan je i požar na Podinarju na području Općine Polače u Šibensko – kninskoj županiji. Na intervenciji su upućena dva Air Tractora, a na terenu su JVP Knin, DVD Knin i Kijevo sa 15 vatrogasaca i 6 vozila. Radi vremenskih uvjeta sa požarišta su povučena oba Air Tractora, a umjesto njih upućena su dva Canadaira. Požar je aktivan, a vatrogasne snage se zbog nepristupačnosti terena prema ključnim žarištima probijaju pješke.
Gori i na Biokovu, na području Splitsko-dalmatinske županije aktivan je požar na području Brela. Od jučer tamo gori nisko raslinje i borova šuma na neprocijenjenoj površini. Tijekom jutra zatraženo je angažiranje helikoptera za prijevoz vatrogasaca no bura onemogućava njihovo desantiranje.
Vatrogasci se bore i s požarima na području području Dicma i Kruštva. Neki su požari lokalizirani, manji broj je ugašen, no cjelini je situacija vrlo teška.

 

Iz kategorije: Crna kronika