Datum objave: 24. Studeni 2022

KRAĐA NOVCA U BOLNICI / DORH otkrio kako je 33 - godišnji zaposlenik u računovodstvu šibenske bolnice uspio ukrasti oko 2.3 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku pokrenulo je istragu protiv 30-godišnjaka koji je, sumnjaju, manipuliranjem podacima na računima, šibenskoj bolnice ukrao oko 2,3 milijuna kuna.

Između 13. listopada 2021. i 30. ožujka ove godine, piše u priopćenju DORH-a, muškarac je kao zaposlenik bolnice za financijsko poslovanje muljao s podacima u njihovom programu za plaćanje računa.

Osnovano se sumnja da je u računalnom programu te ustanove za plaćanje računa, pomoću pripadajuće kartice i PIN broja, koji su mu bili dostupni radi obavljanja poslova radnog mjesta, prilikom plaćanja računa koje su toj ustanovi ispostavili dobavljači za isporučenu opremu, u više navrata u podacima u računima dobavljača, ne mijenjajući podatke o nazivu dobavljača, broju i iznosu njihova računa, izbrisao pripadajuće IBAN brojeve računa dobavljača umjesto kojih je upisao IBAN brojeve svojih tekućih računa otvorenih kod tri banke.

DORH također osnovano sumnja da je potom obavio plaćanja s bankovnog računa ustanove na svoje tekuće račune, a zatim je, kako bi prikrio neosnovanu si isplatu, izbrisao IBAN brojeve svojih tekućih računa i umjesto njih upisao IBAN brojeve dobavljača, te je izbrisao i podatke o plaćanju računa dobavljača koje je platio u korist svojih tekućih računa. Ti su se računi prikazali kao neplaćeni, a uplate koje si je obavio evidentirao je u knjigovodstvenoj dokumentaciji pod razne uplate, a ne uplate dobavljačima.

Na taj je način, sumnja DORH, pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.294.000 kuna. Za kazneno djelo za koje ga se sumnjiči 30-godišnjaku prijeti od jedne do 12 godina zatvora.

 
 
Iz kategorije: Crna kronika
Označeno u: