Datum objave: 05. Prosinac 2023

Policija traga za računalnim prevarantima koji su u Tisnom i Šibeniku pokrao dvoje 70-godišnjaka lažnim ulaganjima u kriptovalute.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska kriminalistička policija traga za računalnim prevarantom koji je u Tisnom i Šibeniku pokrao dvojicu 70-godišnjaka lažnim ulaganjima u kriptovalute. U Šibeniku je prevarant putem mobitela kontaktirao 73-godišnjakinju kojoj je obećao uplatu novca od ulaganja u kriptovalutu te zatražio da instalira mobilnu aplikaciju preko koje je s njezinog računa uzeo nekoliko tisuća eura. Istovremeno u Tisnom je nepoznati je počinitelj predstavljajući se kao financijski savjetnik 74-godišnjaku obećao uplatu novca od ulaganja u kriptovalute i od njega tražio serijski broj fizičkog tokena te je potom putem njega generirao pinove za odobrenje transakcije te ga oštetio za oko 1000 eura.Protiv nepoznatih počinitelja će biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Policija provodi izvide u cilju otkrivanja počinitelja i pronalaska predmeta.

Policija upozorava građane da budu oprezni, informiraju se i ne poklanjaju povjerenje i osobne podatke bilo kome:
Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere, a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci. Budite sumnjičavi prema ponudama za unosne investicijske mogućnosti kao što su kriptovalute, dionice, obveznice, plemeniti metali i uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva nepoznatoj osobi. Budite sumnjičavi i obavite detaljne provjere ukoliko sumnjate na prevaru!
Na CERT-ovim internetskim stranicama www.cert.hr i društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju materijali edukativnog sadržaja, slike, infografike i videomaterijali s popratnim tekstom kao savjeti za zaštitu od napada i prijevara. Informacije o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva policije https://policija.gov.hr i na YouTube kanalu MUP-a. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

Iz kategorije: Crna kronika