Datum objave: 28. Listopad 2019

Muška mašta kuha svašta; tunjevina od teletine s kuhanim kruhom

Diana Ferić
Diana Ferić

Dišpetna muška kuhinja (DMK) uvod je u svijet kreativne muške kuhinje i neiscrpne muške kulinarske mašte. Članstvo nije obvezno, a čita se i prati isključivo na osobnu odgovornost. Recepti iz dišpetne muške kuharice provjereni su i pripadaju riznici muške kulinarske i gastronomske baštine, ali ih mogu koristiti i žene, (dapače, dobro su došle!), ali pod uvjetom da prihvate i poštuju njena arhaična i anarhična načela:

1. Mana je vrlina
2. Pravila postoje zato da ih se ne poštuje
3. Ne poželi u svojoj kuhinji ono čega nema
4. Ne priznaj tuđe kuhinje boljom od svoje 5. Ne poželi jelo po tuđem receptu kuhati drukčije osim na svoj način
6. Najbolji sastojak originalnog muškog jela je onaj kojeg nemaš
7. Ne obuzdavaj maštu, ne kompliciraj i odbaci navike
8. Kuhaj kao što vodiš ljubav

U naravi i tradiciji dišpetne muške kuhinje je da spaja različite pa i oprečno drugačije ljude, krajeve, običaje, načine kuhinja, okuse i ukuse u nova kulinarska djela, ali uz primjenu provjerenih načina i metoda pripremanja hrane te puno uvažavanje principa zdrave prehrane i prirodnih sastojaka. Anarhičnost se očituje prije svega u odbacivanju svih predrasuda, oslobađanju od ropstva navika i naglašenoj osobnosti pristupa kako pripremi jela tako i nabavci namirnica.

DMK RECEPT NO1

TUNJEVINA OD TELETINE (ili junetine) S KUHANIM KRUHOM

SASTOJCI:
-1 kg mljevene teletine ili (junetine)
-1 bubica (žemička)
-1 veće ili 2 manja jaja (da prostiš)
-kućarin (čajna žlica) senfa
-sok od pola limuna (zbog očuvanja boje)
-sol, papar
-3 slane srdele (može se zamijeniti sardinama ili srdel-pastom iz tube)
-malo šećera (pinkicu)
-maslinovo ulje
-1/2 dl kvasine
-šaka rige
+kapula, luk, selen, mrkva, korijen petrusimena... sve što se inače stavlja u juhu)

PRIPREMA:
U mljeveno meso dodate se u mlakoj vodi namočena bubica, senf, cijelo jaje(a), sol, papar, desetak kapi maslinovog ulja pa se sve dodro, dobro, jako dobro izmijesi rukama da se sve prožme i poveže. Meso se oblikuje u štrucu promjera 7 - 8 centimetara.
U međuvremenu se u loncu zakuha blago slana juha od vode i povrća + 1/2 dl kvasine. Kada je štruca oblikovana treba je zamotati u čistu vlažnu krpu ili gazu i na krajevima čvrsto zavezati koncem ili komadićem konopa. Tako zamotana mesna štruca stavi se u juhu i kuha na laganoj vatri kuha 1 sat. Tada se makne s vatre i ostavi da se juha i meso potpuno ohlade. Hladna kuhana mesna štruca ocijedi se i izvadi iz gaze. Spremna je za rezanje na cca 1,5 cm debele fete.
Od slanih srdela (a to je pametno napraviti nekoliko dana ranije pa ostaviti da odleži) napravi se pasta (bez kosti). Slane srdele se mogu gnječiti žlicom, mljeti, sjeckati nožem kao panceta za pešt. Dok se slane srdele pretvara u pešt dodaje se kap po kam maslinova ulja. Ako je pešt previše slan razblaži ga se s jednom dvije sardine iz konzerve ili srdela-pastom iz tube.

Sada bi trebalo umijesiti kruh, ali jednostavnije je otići do prve pekare i kupiti 1/2 kilograma tijesta. Tijesto treba labavo umotati (jer će se dizati, da prostiš)u istu onu krpu ili gazu u koju je bilo umotano mljeveno meso, pa ga ubaciti u kipuću juhu (istu onu u kojoj je kuhano meso). Kuha se jedan sat, a onda se ocijedi i pusti da se ohladi.

I što sada? Na pijat, na posteljicu od maslinova ulja i rige (i papra, tko ga voli) položi se feta kuhanog kruha. Nju se lagano premaže pastom od slanih srdela (može se ubaciti i neka kapara), a odozgo se položi feta mesne štruce. Fetu treba namazati pastom od slanih srdela i pokapati maslinovim uljem. I tu može doći neka kapara pa i malo papra. Slaganje završava fetom kuhanog kruha koja se na kraju ukrasi s malo maslinova ulja, par kapi kvasine i listićima rige i dvije tri kapare.

Da bi ova kreacija bila sexy, ukrasi se s tri polovice chery rajčica i vlatima luka vlasca koje nije obvezno pojesti.

Tunjevinu od teletine i kuhani kruh jede tko kako hoće, pinjurom i nožem, prstima, žlicom kao kolač... svejedno. Vino? Bijelo. Lagano. Hladno. Preporuka: Maraština iz podruma OPG-a Vina Marko Sladić iz Plastova.

SLIKA?
Skuhaj, serviraj, slikaj, pa podijeli s nama čaroliju.

IZAZOV
Ponovi sve ovo s bakalarom.

Iz kategorije: Dišpetna muška kuhinja