Datum objave: 08. Prosinac 2019

ŠIBENSKA ROCK FEŠTA / "Pauci" slaveći 50. rođendan žestokom svirkom zapalili Đardin!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Pauci", sjajni šibenski rock bend koji sve u šesnaest praši zdravi zreli hard rock, na proslavi svog 50. rođendana, pokazao je da je bolji i - mlađi nego ikada. Vojmir, Marinko, Dubravko i Veljko, u maniri svojih svjetski slavnih uzora, sinoć su zapalili Đardin

kojeg su prije njihovog nastupa već dobro zagrijali još stariji, ali sve mlađi, bolji i poletniji Zoran, Goran, Ivica i Davor, dakle legendarni bend "Polaris".

Bila je to prava šibenska večer puna odlične glazbe i fine nostalgije u kojoj su uživali nešto stariji Šibenčani, ali i oni koji se u vrijeme kada su "Polaris" i "Pauci" bili slavni ne da nisu rodili, nego još nisu bili ni u planu. Nastup "Pauka" bio je superioran, kompetentan i zanimljiv. Naime iako taj bend nema svoje skladbe, on uspijeva bezvremene globalne hard rock himne svirati na svoj, originalan i sebi svojstven način.

"Pauci", su se počeli okupljati još 1968. godine. Jezgra je bila grupa šibenskih gimnazijalaca, Aleksandar Saša Andrić, Dubravko Štrbinić, Vojmir Roša, Davor Bartolović, Marijan Božajić, Vedran Kraljević... Bend se dugo tražio i mijenjao postave, a 1969. godine dobiva čvrstu strukturu i počeo ozbiljno raditi kada im se pridružio Nebojša Stamenković Šiljo te nešto kasnije sadašnji pjevač, gitarist i klavijaturist Marinko Miše. Prvi službeni nastup imali su 16. listopada 1969. godine u ex Domu JNA. Odmah su u svoju paučinu uhvatili masu Šibenčana koji su u njima prepoznali vrhunsku grupu koja ni malo ne zaostaje za zvucima koji su tada dolazili sa Zapada. Već iduće 1970. godine "Pauci" su u konkurenciji sedam bedova pobijedili najprije na gitarijadi u Šibeniku, a potom i na regionalnoj dalmatinskoj gitarijadi u Dubrovniku, da bi nakon toga kao prvi korijenski šibenski bend krenuli na urnebesnu turneju po Posni i Hercegovini. Da zaista vrijede onoliko koliko ih publika cijeni dobili su potvrdu 1972. godine kada su svirali kao predgrupa tada moćnoj, velikoj i slavnoj grupi "Time". Njihovi plesovi u ex Domu JNA i danas su mitsko mjesto kolektivne memorije nekoliko naraštaja Šibenčana. Uostalom prodavali su i po 700 ulaznica po večeri.

Bend "Pauci" danas su stožerna institucija šibenske rock kulture i jedan od najvažnijih čuvara rock baštine.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli