Datum objave: 27. Svibanj 2020

ROCK SPOMENAR / I šibensko - murterska rock selekcija pratila je Zdenku Kovačiček na dijelu puta do trona hrvatske rock&blues kraljice

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Najmoćnijom i najboljom skladbom koja je ikada stvorena u Hrvatskoj, "Love, Love, Love", hrvatska Janis Joplin,  Zdenka Kovačiček, zasjala je nedostižnim sjajem upravo sada u sivilu epidemije korone i potresa u Zagrebu. Ta nevjerojatna pjesma Maria Mihaljevića, Hrvoja Grčevića i Branimira Mihaljevića, u njenoj je  interpretaciji zasjenila mnoge velike blues & soul pjesme pa i najveća imena tog glazbenog žanra, a slušatelje ostavila bez daha i u čudu: Zar je moguće da je ta pjesma djelo hrvatskih pjesnika i skladatelja? Zar je moguće da imamo tako vrsnu pjevačicu, sjajnog glasa i tako dubokih emocija kakva je Zdenka Kovačiček?

Pjesma "Love, Love, Love" krunski je dragulj hrvatske rock&soul glazbe kakav bi u svojoj riznici bezuvjetno željele imati dive kao što su Jenis Joplin, Aretha Franklin, Billie Holiday ili Ella Fitzherald. Nemoguće je čuti je i ostati ravnodušan, a kamo li zaboraviti je pa i sakriti suzu najdubljeg iskrenog ganuća.

Zdenka Kovačiček je tu pjesmu prvi puta izvela 29. veljače na ovogodišnjoj Dore. Iako ju je publika "nagradila" petim, a žiri šestim mjestom, nema nikakve sumnje da će "Love, Love, Love" biti jedina pjesma po kojoj će se pamtiti ovogodišnja Dora i da ta himna ljubavi, vjere i nade nikada neće sići s pijedestala najboljih pjesama koje je Hrvatska ikada iznjedrila.

Stjecajem okolnosti pojavila se u trenutku kada su nam njena snaga, njene poruke i beskrajna ljubav kojom zrači bili najpotrebniji.

-To je vrisak i vapaju pućen svijetu koji nikada nije bio u većoj opasnosti, da nas samo ljubav može spasiti od propasti i da samo ljubav može svijet učiniti boljim mjestom za život. Samo ljubav, ljubav, ljubav. To je moja poruka, kazala je Zdenka Kovačiček prigodom predstavljanja svoje nove pjesme.

Zanimljivo je da su se upravo u trenucima kada je Zdenka Kovačiček pjesmom "Love, Love, Love" potvrdila i definitivno zapečatila status hrvatske blues, soul, rock i jazz kraljice, pojavile fotografije koje je na zanimljiv način povezuju s šibenskom rock scenom, tradicijom i kulturom.

Zdenku je prije 42 godine na njenim dojmljivim nastupima u Murteru pratila zanimljiva šibenska rock selekcija: Marinko Miše i Saša Andrić iz legendarnih "Pauka", Stipe Berak iz tišnjanskog benda "Crveni ferali" i Davor Čačić,  rock klavijaturist iz Siska tijesno povezan sa šibenskom rock scenom.

Stariji Šibenčani i Murterini koji su imali sreću tog ljeta naći se u Murteru sigurno će se sjećati izvrsnih večeri kada su jednu i jedinu Zdenku Kovačiček pratili Saša Andrić kao solo gitarist, basist i prateći vokal Marinko Miše, jedan od otaca i začetnika rocka na otoku Murteru Stipe Berak i, na žalost pokojni Davor Čačić.

Na repertoaru su bile obrade najboljih rock&blues pjesama toga doba, ali i Zdenkine pjesme u kojima i danas guštaju glazbeni sladokusci; "Kobra", "Ti nikada nećeš znati srce jedne žene", "Hallo mr. Elton John", "Mali crni brat", "Voli me još danas"...

Danas kada nas je kraljica Zdenka zauvijek osvojila i pokorila ljepotom svoga glasa i snagom ljubavi, lijepo je podsjetiti se na dane kada su je na dijelu puta do današnjih visina i trona kojeg je zaslužila, pratili šibenski rokeri. 

 

Foto: Tomislav Miše

Obrada i priprema starih fotografija:  Danijel Ferić

Video

Iz kategorije: Glazba & Spektakli