Datum objave: 14. Srpanj 2020

KREĆE SEZONA FESTIVALA NA MARTINSKOJ / Od Seasplash festivala preko Gitarijade i Membraina do punka,koronakrizi usprkos

Diana Ferić
Diana Ferić

Martinska će i ove godine biti važna šibenska  glazbena pozornica i ugostit će nekoliko festivala, koronakrizi usprkos.

Ovoljetnu sezonu na Martinskoj otvara Seasplash festival, koji kreće u četvrtak, 16. srpnja.
-Ove godine slavimo punoljetnost, a zbog poznatih okolnosti prilagodili smo se i line-upom i imenom. Većina programa, uz nekolicinu stranih gostiju će izvesti domaće snage, kao što su Egoless, Billain, Kandžija, Filip Motovunski i niz imena koje je Seasplash u ovih 18 godina iznjedrio, gajeći scenu bass glazbe. Unatoč ovakvoj situaciji kada se većina događanja širom zemlje otkazuje, Seasplash se uspijeva održati i nadamo se da se i iduće godine vraćamo na ovu lijepu lokaciju. - najavio je Danijel Sikora iz Seasplash festivala.

U subotu, 25. srpnja, nostalgično se vraćamo u dane kad je gitarijada bila među najvažnijim glazbenim događanjima tijekom godine u Šibeniku, s novim događanjem na Martinskoj - ŠI gitarijada, na kojoj će nastupiti The Strings feat. Lili Gee, Bloom, Diskodelija, Reah i Entropia Modular. Ovo događanje najavili su Miro Odak iz benda The Strings i Nataša Cvitan Plazibat iz benda Bloom koji su se zahvalili na pozivu organizatora koji se trude u ovako teškim vremenima. Nakon njih Igor Bergam je najavio mini izdanje Membrain festivala.
-Unatoč svemu održat ćemo jedno manje događanje 7. i 8. kolovoza, na jednoj pozornici 25 DJ-eva mahom iz Europe, regije i Hrvatske. Membrain donosi Šibeniku glazbu koja se ne može često čuti kod nas. - rekao je Bergam.

Još jedna novost u ovoj sezoni je i prelazak Slurp! festivala iz Pule u Martinsku, a kojem je ovo deseta godina održavanja.
-U dva dana festivala, 31. srpnja i 1. kolovoza, na ovu jedinstvenu lokaciju u srcu Dalmacije pristiže preko 20 glazbenih imena. Slurp! festival je ovo ljeto kao selektore programa pozvao nekoliko domaćih i inozemnih kolektiva koji su svojim odabirom napravili program koji dokazuje uspon i kvalitetu domaće underground scene elektroničke glazbe. To su RatCat, Get Physical Music te Imogen Recordings.- najavio je Niko Jelić iz RatCata.

Lovro Vudrag najavio je Blast fest koji će se održati 14. i 15. kolovoza unatoč svim nedaćama i uz entuzijazam organizatora.
-Blast fest će uskoro objaviti imena, u ovom smanjenom izdanju festivala, to će biti jedno intimno druženje s DJ-ima iz Šibenika, Zagreba, Splita, Zadra i Rijeke. Ponukani odličnim reakcijama svih posjetitelja na festivalsku lokaciju skupili smo snage da to i ove godine organiziramo.-rekao je Vudrag te dodao kako je novost i dub, dnevni program.

Punk se ponovno vraća na Martinsku i to s novim događanjem 21. i 22. kolovoza Martinska punk, koje je predstavio Jordan Vudrag, a koje ujedno i zatvara ovogodišnju sezonu na ovoj jedinstvenoj lokaciji.
-U projektu Martinska smo odlučili nastaviti i tradiciju punka na Martinskoj, jer je 20 godina od prvog izdanja legendarnog festivala. Ovo je malo drugačija forma i drugačije ime, ali za sve ljubitelje malo žešćeg i bržeg ritma idealno mjesto za zabavu. Predstavit ćemo hrvatsku scenu pa će tako na Martinskoj svirati Motus, FOB, Crasso de Odio, Disaster, Ponor, Kurve i Raspad. A cijelu priču i projekt će zatvoriti "povratnički" koncert šibenskog benda Nula.- rekao je Vudrag te dodao da mu je kao članu benda Nula velika čast zatvoriti sezonu na Martinskoj.

Prošla, eksperimentalna godina je ispunila sve ciljeve, a ove smo naravno zbog iznimno teške situacije, u godini bez budžeta i pojavom epidemije, morali promijeniti ciljeve i iz prve ideje da povećamo kapacitet za barem 20 posto, sada nam je cilj održati sva događanja. Prilagodili smo se aktualnoj epidemiološkoj situaciji i Martinska je spremna prihvatiti posjetitelje. Pratit ćemo iz dana u dan situaciju i držati se svih odluka Stožera civilne zaštite. Martinska je prije svega izvan urbane zone grada Šibenika i ima puno veći kapacitet nego što je očekivana posjećenost, dezinfekcijski punktovi su postavljeni, svi gosti će ostavljati podatke zbog praćenja kontakata i osoblje će nositi zaštitne maske i rukavice. - kaže Vedran Meniga i uz zahvalu  svima na iznimnoj pomoći i trudu u realizaciji događanja u ovako teškim uvjetima.

Ta glazbena događanja podržavaju i županijska i gradska vlast u Šibeniku u TZ grada Šibenika.

-Kao župan i kao građanin koji uživa u dobroj glazbi podržavam ovako kvalitetne projekte koji imaju budućnost. Prošle je godine Martinsku posjetilo preko 15 tisuća ljudi, i oživio je taj samozatajni dio Šibenika. Koliko čujemo spremno i za ovu sezonu, u ovom novom normalnom u kojem se nalazimo, u kojoj je najbitnija odgovornost prema vlastitom zdravlju. - dodao je Pauk., a jednako razmišljaju i dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić  i Dino Karađole,  direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, -Martinska je svakako jedan od najatraktivnijih festivalskih lokaliteta u Dalmaciji i iznimno mi je drago zbog projekta koji se pokrenuo prošle godine. U ova teška vremena kada nam je zabava i te kako potrebna, uz kompromis između života građana, festivala i turista, želim sav uspjeh organizatorima i u ovoj sezoni. Na žalost ove godine Turistička zajednica ne sudjeluje financijski, i nadamo se da će se to ubuduće promijeniti, ističe Karađole.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli