Datum objave: 16. Srpanj 2020

SVAKA ČAST / Ni koronakriza nije omela ovogodišnji Šibenik Dance Festival, u subotu kreću radionice, a u ponedjeljak plesni program

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik Dance Festivala, u posebnom, koronakrizi prilagođenom vremenu, počinje u Šibeniku u subotu, 18. srpnja plesnim radionicama, a plesne izvedbe počinju 20. srpnja. Najatraktivnije plesne predstave bit će izvedene na Tvrđavi svetog Mihovila i Tvrđavi Barone.

 "Pandemija koronavirusa onemogućila je da ovogodišnji Šibenik Dance Festival obilježi svoju desetu godišnjicu gostovanjima plesnih velikana iz svijeta. Zato novi ŠDF nosi oznaku 9,5 i donosi efektan program koji predstavlja snagu domaće plesne produkcije. Njegova je poruka: „Pokret je nezaustavljiv!“, kaže Zorana Mihelčić, predsjednica Plesne udruge Sjene koja je spiritus movns ovog festivala.

Festival će biti svečano otvoren na Poljani u 20 sati , a program otvorenja otvoren je za javnost u u programu će nastupiti Anamarija Jakoubek, plesačica Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar, Požega: So Close, Plesni teatar Sjene, Šibenik: Vitićevo more Leonarda Lovreković s plesačima USB-a, Poreč: Melting Water i Modus klub, Zagreb: Let Us Fly

Bit će otvorena izložba plesne fotografije Mladena Božičkovića u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“:

Friends in Dance and Life - 20 godina plesnog prijateljstva između Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege i Plesnog teatra Sjene iz Šibenika

Službeni program festivala počinje u 21.30 u Tvrđavi svetog Mihovila. Tamo će balet Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvesti predstavu Čipka Maše Kolar.

Koncept i koreografiju predstave potpisuje ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar. Predstava je nadahnuta izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica, paškom nošnjom i folklornom glazbom.

Drugu večer goste Tvrđave Barone očekuje program pod nazivom Četiri kreacije. Svoje će plesno umijeće pokazati Modus klub iz Zagreba i plesni centar Virus iz Bihaća te suvremene plesačice Lucija Romanova i Tetiana Svetlična.

Plesači će zaposjesti i šibenske ulice i trgove. U tim će nastupima građani i turisti moći uživati besplatno.

U Gradskoj će knjižnici u ponedjeljak 20. srpnja navečer biti otvorena izložba Mladena Božičkovića koji potpisuje plesne fotografije nastale u razdoblju od 20 godina prijateljstva Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege i Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon toga na novouređenom će se središnjem gradskom trgu Poljani održati plesni program otvorenja. U njemu će sudjelovati Sjene i Modus klub. Leonarda Lovreković s plesačima USB-a Poreč izvest će performans Melting Water.

Dan kasnije Šibenčane će svojim „site-specific“ performansima pod nazivom Ne čujem te, mrak je iznenaditi Škvadra, mladi umjetnički kolektiv čije je članove povezao studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Na Šibenik Dance Festival tradicionalno se naslanja plesna edukacija Art Cube. Ona obuhvaća plesne seminare za djecu i mlade koje vode priznati plesni pedagozi. Baletnoj tehnici za suvremene plesače ove će godine plesače podučavati Mojca Majcen, a radionicu za djecu i mlade pod nazivom Tekstura tijela vodit će Lucija Romanova. Voditeljica kreativnih radionica za najmlađe je priznata hrvatska samostalna umjetnica i istaknuta plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Edukacija Art Cube počinje dva dana prije samog festivala – u subotu 18. srpnja. Održava se u suorganizaciji s Javnom ustanovom Športski objekti Šibenik, a podupire je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli