Datum objave: 17. Kolovoz 2020

DESETKOVAN I FESTIVAL DALMATINSKE ŠANSONE / Ove godine bit će održana samo Večer novih skladbi, a ulaznica nema u slobodnoj prodaji

Diana Ferić
Diana Ferić
Unatoč  posebnom mjerama vezanima za zaštitu od koronavirusa ovogodišnji Festival 23. Dalmatinska šansona, uza sve probleme,  će se održati, ali krnji , bez Večeri starih skladbi koje su uvijek bile atraktivne i pune ugodnih iznenađenje.  U Večeri novih skladbi moći ćete uživati  22. kolovoza na Trgu Republike Hrvatske,ali u razrijeđenoj publici jer će biti svega trećina sjedećih mjesta u odnosu na prijašnje godine, a ulaznica nema u slobodnoj prodaji. 
 
"Svjesni smo toga da je zavlada velika žalost kada smo objavili da ulaznica koje su se godinama prije lovile i rezervirale za godinu unaprijed, ove godine neće biti u slobodnoj prodaji. Zbog epidemioloških mjera i potrebe poštivanja fizičke  distance od tisuću sjedećih mjesta ove godine bit će ih samo 250 do 300. Taj mali broj ulaznica ostavili smo za pokrovitelje festivala koji su se doslovno prepolovili, a i oni koji su se odazvali, odazvali su se u znatno manjim iznosima. Osim za pokrovitelje, tu još protokolarne ulaznice kao i ulaznice za novinare iz brojnih medijskih kuća koji su ove godine pokazali još veći interes za festival. Dio ulaznica ostavili smo za autore i izvođače, nama iz organizacije, za festivalski žiri i samo našoj užoj rodbini, bez šire", objašnjava Branko Vilja, izvršni direktor Večeri dalmatinske šansone objašnjavajući novonastalu situaciju.Poznato je da je u normalnim godinama kada je bilo više od 1 000 mjesta u gledalištu vladala jagma za ulaznicama.
 
Iz svega toga jasno proizlazi da je i s financijske strane gledano pravo čudo što će se festival uopće održati jer im je drastično smanjen prihod od ulaznica, a nisu brojni ni sponzori.
 
"Financijski smo skroz sasječeni i ako nam ne pomogne koja dobra vila, Festival će biti u velikim problemima. Možemo mi skratiti festival s dvije na jednu festivalsku večer, smanjiti broj izvođača i klap,  neće biti ni uobičajenog  festivalskog domjenka, no produkcijski troškovi, ako hoćemo zadržati visoku razinu Festivala, ostaju isti. Tu nema rezanja. I to posebice kod broja članova festivalskog orkestra, razglasa, rasvjete i slično. Žao nam je što smo morali odustati od  prva festivalske večeri koja je trebala biti posvećena  velikanu hrvatske glazbe Arsenu Dediću, No ako to nismo napravili ove godine hoćemo sigurno dogodine", ističe Viljac
 
Svi koji su željni Festivala i dobre pjesme moći će sve gledati i slušati u izravnom prijenosu Hrvatske televizije i Hrvatskog radija, i to u subotu u 21,00 sata, a izravno će prenositi i dodjelu nagrada, negdje iza pola noći. 
Malo je sponzora koji su uspjeli ovogodišnji festival podržati istim iznosima kao prijašnje. To su u provom redu Grad Šibenik i tvrtki Zagreb Montaža d.d. i njihov  Dalmare Shopping centru. Neki veliki sponzori  su jednostavno nestali, iz opravdanih razloga, ali se organizatori nadaju da će se možda vratiti već dogodine. Zahvaljuju se i svim onim malim pokroviteljima i donatorima koji su uz sve svoje gospodarske i ekonomske nedaće i dalje ostali vjerni pokrovitelji ovog šibenskog festivala. 
 
 

No nije sve tako crno. Svjetla točka ovogodišnjeg festivala su izvođači sa svojim odličnim skladbama od 4 Tenora preko Nene Belana, Elis Lovrić, The Obale, Duje Stanišića, Kristine Boban, Stijepe Gleđ Markosa i drugih. Velike nade su   i ovogodišnji debitanti poput  Marka Kutlića, Martine Majerle, Anje Viktorije Persić i šibensko zagrebačka grupa 
Iz kategorije: Glazba & Spektakli