Datum objave: 20. Siječanj 2022

ĐINA GRBIN: Rijetke Šibenčanke provociraju modnim izričajem, ali na sreću ima ih

Diana Ferić
Diana Ferić

Postoje komadi koji su vječni, a upravo takvi izlaze is šibenske radionice dizajnerice Đine Grbin. Za Sani Design ste sigurno čule, a Đina nam je u intervju otkrila kako je njezin brend dobio ime, je li od malih nogu znala da se želi baviti modom i kako posluje, obzirom na pandemiju, prenosimos portala žena.hr

Jeste li oduvijek znali da se želite baviti modom?

- NEEE!!! Moja priča (kao ni u ostalim segmentima) nije straight. „Haljina na cvitiće“ golih ramena koju je na otoku Krapanju obukla studentica iz Rijeke stigla tamo ljubavlju vođena, a koja je izazvala negativnu reakciju otočkih žena negdje kasnih 60., ranih 70. Zatim pitanja u školi usmjerena njenom djetetu – meni koje se oblačilo za tadašnje pojmove čudno. Jesu li maškare? Jesi li ti papiga? Onda sam shvatila da to ima naziv, zove se moda i ja se želim s tim baviti.

Dolazite iz Šibenika, tamo se zapravo nalazi proizvodnja. Kako se odjevaju Šibenčanke?

Rijetke Šibenčanke provociraju modnim izričajem, ali na sreću ima ih. Mislim da bi mogle i trebale s obzirom na svoju ljepotu i genetsku predispoziciju. Voljela bih da je što manje uniformiranih djevojaka u mom gradu jer imaju šta pokazati, imaju sadržaj koji se može i provokativnije umotati. Što se proizvodnje tiče, ona je tu gdje živim. Na drugom katu u srcu starog Šibenika, u baroknoj palači iz 15. stoljeća. I dućan i proizvodnja su u prizemlju, a šta ima puno prednosti jer tako držim sve pod kontrolom. To je jedan od blagoslova koji mi se desio, nebu hvala.

S obzirom na situaciju koja je zadesila čitav svijet, kako je bilo i kako je poslovati u ovim uvjetima?

Teško i zahtjevno, ali moguće. Potrebno je, iznad svega, uložiti šta više sebe. To je ono šta ni jedan stroj, ni jedan materijal ne može nadomjestiti. Malim proizvođačima nije samo korona postavila visoko ljestvicu za preživljavanje. Tu su velike, globalne kompanije. Mi moramo kvalitetom, modelima, izborom šta prirodnijih materijala biti kupcu neodoljivi da on onda plati nešto više i odluči se za naš design, a ne za ono što nude veliki proizvođači, a šta je dostupnije.

Koji vam je najdraži odjevni predmet?

Imam jako malo najdražih ili najmržih stvari u životu pa tako i u odijevanju. Volim odjeću koja priča priču i kojom se može izraziti. Bilo to donje rublje vidljivo uskom krugu ljudi ili kaput koji je vidljiv svima.

Odakle ime Sani design, ima li ono neko posebno značenje?

DAAA! Ima jako posebno značenje. To je ime moje prvorođene unuke. Kad sam prije 6 godina prvi put postala baka, toliko sam se izbezumila od ljubavi da sam svom designu dala njeno ime, ne računajući s tim da će biti još unučadi i da će me upitati: „A šta je s nama“? Tako da sad, kad se u međuvremenu rodila i Vita, razmišljam o dječjoj liniji njenog imena. Idemo dalje ...

Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Kad radiš ovakvu vrstu privatnog posla, onda definiranog slobodnog vremena nema. Ideje i kreativnost ne poznaju vremenske okvire. Sa svojim poslom živim od 0 do 24. Sve je isprepleteno u jednu dobru „kakofoniju“ u kojoj uživam kao i prvog dana. Svo slobodno vrijeme koje napravim je za moju obitelj.

Gdje je moguće kupiti vaše kreacije?

Moguće ih je kupiti u 3 „zemaljske“ i jednoj virtualnoj lokaciji: Galerija Krka – Split, Tiramol – Hr – Zadar, Pekarska 1 Šibenik, te na našem webu https://sanidesignbydjinagrbin.com

 FOTO: Sanja Kulušić

Iz kategorije: Glazba & Spektakli