Datum objave: 24. Travanj 2022

KADA VIOLONČELO "PJEVA" / Pobjednici 13. međunarodnog violončelističkog natjecanja Janigro Junior 2022 oduševili publiku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Neponovljivi glazbeni užitak priredili su publici  pobjednici 13. međunarodnog violončelističkog natjecanja Janigro Junior na koncertu koji su održali u subotu uvečer u Kući  umjetnosti Arsen. Iako još mladi svojom virtuoznošću i visokom razinom umjetničke izvedbe ponijeli su publiku i  učinili zaista da „violončelo u njihovim rukama pjeva”. 

 
Šibenik je od 19. travnja bio domaćinom 13. međunarodnog violončelističkog natjecanja Janigro Junior 2022 u organizaciji Glazbene škole Ivana Lukačića i u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik. Na natjecanju je sudjelovalo 68 mladih violončelista iz cijelog svijeta. Ocjenjivački sud sastavljen od pet eminentnih violončelista i pedagoga, s međunarodnim karijerama odabrali su među njima najbolje te ističu vrlo visoku razinu kvalitete sviranja koju su čuli proteklih dana. 
 
Završni koncert otvorili su zajedničkim nastupom članovi Žirija, a onda su se na pozornici redali pobjedni po kategorijama, među njima i dvije Šibenčanke – Lucija Rudan i bivša polaznica šibenske glazbene škole Ivana Lukačića, a  sada studentica Muzičke akademije u Zagrebu Nina  Lucia Perina. Publika je na  završnom koncertu uživala i u nastupu  Reya Gergova, Japan/Bugarska – 1. kategorija Petra Đule Vrbanić, Hrvatska – 1. kategorija Albrechta Freytaga, Njemačka – 2. kategorija Anne Meipariani, Gruzija – 3. kategorija Jin Seok Jeonga, Mađarska / Koreja – 4. kategorija .
 
Na početku tog glazbenog događanja poznati glazbeni menadžer, Šibenčanin Zoran Škugor, koji je jedna od sponzora tog natjecanja, uručio je pobjednicima grafiku s portretom Antonija Janigra, ćuvenog glazbenika u čast kojeg se ovo natjecanje održava,  a izradio ju je  umjetnik Mato Jurković, porijeklom iz Šibenika, iz Mandaline.
Šteta što na završnicu ovog međunarodnog natjecanja nije došao nitko iz Grada Šibenika pozdraviti kao domaćin ove mlade glazbenike i njihove mentora iz cijelog svijeta, a oni i organizatori su to zaista zaslužili.   
Publiku je osvojio i devetogodišnji uspješni polaznik šibenske glazbene škole Andrija Cukrov koji je na violini već osvojio brojne nagrade, a sinoć je dijelio program Koncerta.  
Iz kategorije: Glazba & Spektakli