Datum objave: 09. Svibanj 2022

NA TRGU MALA LOŽA / Ne propustite "H2LO“ manifestaciju povodom obilježavanja dana kada je u Šibeniku po prvi puta potekla voda iz javne česme!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dan kada je Šibenik dobio prvu javnu česmo, tzv. Rodićevac bit će obilježen u četvrtak, 12. svibnja posebnim programom  na Maloj loži. Osim što je u Šibeniku tog povijesno značajnog dana 1879. godine potekla prva pitka voda, česma na Maloj loži koju je svečano otvorio Gavril barun Rodić, tadašnji namjesnik Dalmacije i počasni građanin Šibenika po kojem je dobila ime „Rodićevac“, jedina je od prvih šest česmi u Šibeniku koja je još uvijek u funkciji! Povodom toga, udruga Na Maloj loži u partnerstvu i suorganizaciji s Turističkom zajednicom grada Šibenika priprema zanimljiv program te večernji koncert na Maloj loži. Sve radionice su besplatne, uz obaveznu prijavu jer je broj sudionika ograničen.

Program „H2LO“ započinje u 10.30 sati te je predviđen za djecu predškolske dobi i osnovnoškolce. Oni će, u pratnji svojih odgojiteljica i učiteljica, izrađivati 2D kapljice vode od papira, kapljice vode od plastelina te instalacije česme od recikliranih materijala u boji. Radionici će se pridružiti i ekipa iz NP Krka, koja će podučiti mališane kako izraditi filcani sapun za tuširanje i piling tijela. Igrokaz „Endemi iz podzemlja“ odigrat će djeca iz 2. razreda Osnovne škole Jurja Šižgorića.

Malu ložu će posjetiti i djeca iz Kazališta Virko s prigodnim igrokazom „Kapi života“, a svoj umjetnički doprinos dat će i naš „dežurni kreativac“ s Male lože – Danijel Hrg, poznatiji kao Deni dizajn

Tema vode danas je aktualnija nego ikada. Imamo li je dovoljno? Koliko je kvalitetna naša voda za piće? Često s ponosom pričamo kako mi još uvijek pijemo vodu sa slavine, iz naše Krke. Ali nije oduvijek bilo tako. Šibenik je kroz cijelu povijest imao velike probleme s opskrbom vode, a sve detalje o tome ćete saznati na tematskom razgledu „Svi putevi VODE u Šibenik(u)“ s Danijelom Marinčić, iz Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik. Ovaj zanimljivi razgled kreće u 16 sati sa česme na Maloj loži – gdje je prva javna česma i službeno otvorena davne 1879. godine, a nakon obilaska vas čeka nazdravljanje s najboljim šibenskim vinom! Na ovaj besplatni tematski razgled se možete prijaviti putem linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSescb4us0nKKHSdOvj66j9qJ-6TwUI4iEXP1ng6w9vZag_WKQ/viewform.

U 17 sati na Maloj loži započinju kreativne radionice za odrasle; slikarska radionica s likobnom udrugom Tempera na kojoj će polaznici oslikavati česmu na Maloj loži, a prijaviti se mogu putem linkahttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGYxlKaUiRB6weny5otMC_Mt63H9U5PWp6wOcOi3TX-MZcPA/viewform, zatim radionica izrade glinenih posuda za vodu s Tijanom Mihailović, magistrom primijenjene umjetnosti, a prijavit se možete na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSet0YLqlJu0c2HqiUfBjXdNp8018EZHvWWWvDjKbzlyhp3iJA/viewform te radionica izrade filcanog sapuna za tuširanje i piling tijela s NP Krka timom. Korist ovih sapuna je višestruka; nakon što se sapun iz vune tuširanjem potroši, ostaje kuglica filcane vune koja se, uz dodatak eteričnog ulja, može koristiti kao sredstvo za omekšavanje robe u pranju i služi kao sredstvo ubrzavanja procesa sušenja robe u sušilici. Na radionicu se možete prijaviti putem linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScfZWXdDj5ip0LPqZxaXLL-JW4XhvynSAIAg5fkfsw2Z0f0Sw/viewform.

U 20 sati na scenu će izaći šibenski glazbenik Mirko Rak, znani i kao Fikcio Monger, zajedno s Goranom Maričićem - Improvitzom, koji će počast vodi, njezinoj snazi i važnosti u našem svakodnevnom životu odati na svoj jedinstveni način – ambijentalnom i plesnom glazbom te 3D mapiranjem.

- Nadamo se ćete nam se pridružiti i podržati nas u samom početku ovog projekta koji, osim ukazivanja na važnost očuvanja pitke vode ima zadatak i njegovanje naše kulturne baštine pa je jedan od prvih koraka nakon „H2LO“ manifestacije – restauracija i uređenje česme „Rodićevac“ na Maloj loži – poručuju organizatori.

 

 

Iz kategorije: Glazba & Spektakli