Datum objave: 22. Kolovoz 2022

25. ŠANSONA / Tko su Duje Stanišić i Branko Medak laureati 25. Šansone o kojima se priča samo u superlativima?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pobjeda dueta Duje Stanišić & Branko Medak na 25. Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku čista je kao suza, a njihov nastup bio je pjevački trijumf kakav se rijetko viđa. Publiku na Šansoni zapjevala je s njima već na prvi refren, a ovacije kojima su pozdravljeni nedvosmisleno su dale do znanja tko je pobjednik 25. Šansone.
Za mnoge je pobjeda dueta Stanišić & Medak bila iznenađenje kao i njihov vrhunski nastup te posebno vokalna izvrsnost i snaga interpretacije. Kada su izašli na šibensku pozornici izgledali su vrlo jednostavno i skromno. Odavali su dojam običnih momaka, ali kada su zapjevali najednom se sve promijenilo i stroga šibenska publika kojoj su kriteriji njeni bardovi Vice, Mišo, Arsen, Pattiera, odmah je znala da sluša nove zvijezde i da njihova pjesma „Pismo moja” sa šibenske pozornice ide izravno u bezvremenu dalmatinsku klasiku. Doslovno su eksplodirali poput vatrometa.
No, trijumf Duje Stanišića i Branka Medaka nije slučajan i njih dvojica na Šansoni nisu bili usputni prolaznici i autsajderi. Naprotiv. Prošle su godine na Šansoni kao dio kvarteta „4 voices” osvojili 3. nagradu žirija. Branko Medak je 2019. godine na Šansoni dobio 2. nagradu publike, a Duje Stanišić je prošle godine na Šansoni dobio Šansonijera za najbolje kantautorsko djelo.
Stanišić i Medak već su starosjedioci Šansone s nizom uspjeha koji ih vodi tragom Nene Belana.


Ni njihova pjesma „Pismo moja” nije „pala s neba”. Ona je djelo Duška Rapoteca i Vjeke Alilovića koje šibenska publika itekako dobro pamti po pjesmama „Oprosti mi jube” koja je u izvedbi klape „Cambi” osvojila prvu nagradu publike i žirija, potom „Ti nemaš pojma” s kojom je Matija Čerina osvojila 3. nagradu publike, pjesmama „Olujna noć” i „Gdje da nađem mir” Šansonijera je osvojila i Bernarda Bruno, klapa „Šufit” pjesmom „Uzelo te nebo suncu”.
Duje i Branko i interpretacijom pjesme „Pismo moja” pokazali su tko su i što su. Duje je školovani operni pjevač. Njegov glas su kovali Petera i Silvije Edelmann, profesori na Richard Wagner Conservatoryju u Beču, solistica Bečke opere Alexandra Reinprecht i proslavljeni svjetski bariton Ricard Serville Genovi te jednim od najvećih tenora Salvatore Fisichell u Cataniji na Siciliji. Duje iza sebe ima niz uspjeha kao voditelj i 1. tenor klape „Kožino” i 1. tenor slavne klape „Cambi”.
I Branko Medak ima zavidnu karijeru. Član je uspješnog benda „Vertigo” koji ima i međunarodnu reputaciju, ima niz rasnih dalmatinskih hitova, snimio je sjajan duet s Davorom Radolfijem. Njihova pjesma „Karma južnjačka” proglašena je najboljom dalmatinskom pjesmom 2017. godine. Pjesme su mu nagrađivane na festivalima, a njegov glas uspoređuju s glasom nezaboravnog Vinka Coce.
Nastupom na šibenskoj Šansoni Stanišić i Medak kao i pjesničko-skladeteljski tandem Duško Rapotec i Vjeko Alilović, samo su potvrdili svoju reputaciju i najavili da će biti nositelji nove plime dalmatinske pjesme. Uostalom šibenske Večeri dalmatinske šansone najbolje su mjesto da se to potvrdi.

 

Video

Iz kategorije: Glazba & Spektakli