Datum objave: 24. Kolovoz 2022

ROCK & ROLL / Prije 60 godina osnovani su „Magneti” prvi šibenski i dalmatinski električni rock bend

Stanko Ferić
Stanko Ferić

„Magneti” prvi šibenski i dalmatinski električni rock band koji je ima klasičnu rock formaciju – tri gitare i bubnjevi, osnovan je nepoznatog datuma u ljeto 1962. godine. Osnovali su ga Siniša Škarica, Branko Vudrag, Berislav Baranović, Đorđe Nikolajević i Nenad Vukman kojeg je na bubnjevima zamijenio Nikica Šprljan. Osnivanjem i prvim javnim nastupima „Magneta” u Šibeniku i Dalmaciji počinje era rock glazbe i rock kulture te oni ove godine slave 60. rođendan.
"Magneti" su u početku svirali instrumentalnu glazbu, skladbe „Shadowsa”, „Tornadosa” i „Sputniksa”, no ubrzo su proširili repertoar pa su imali i pjevače. Bili su to Igor Gulin i Goran Livaković, a često je s njima nastupao i tada još nepoznati pjevač Mišo Kovač. Upravo je s „Magnetima” Mišo izvodio pjesmu Raya Charlesa „I cant stop loving you”, koja će pod imenom „Ne mogu prestati da te volim” postati njegov prvi veliki hit.
„Magneti” su bili iznimno dobar i uspješan rock bend pa su i bez snimljenog nosača zvuka zahvaljujući serijama koncerata i plesova 1965. godine dospjeli na sedmo mjesto najboljih VIS-ova tadašnje Jugoslavije, a u povijesti Šibenika ušli su i kao prvi rock bend koji je održao koncert u Šibenskom kazalištu.
Iz „Magneta” kao jezgre, te sastava „Mjesečari” i „Makedo”, nastao je novi bend koji će 29. studenoga 1965. godine održati prvi koncert u Šibeniku te se već iduće 1966. godine proslaviti kao Beat grupa „Mi”, odnosno Grupa „Mi” koja je obilježila zlatnu epohu rock glazbe i rock kulture u Hrvatskoj i na prostorima bivše Jugoslavije.

Foto: Joško Čelar

Iz kategorije: Glazba & Spektakli