Datum objave: 18. Ožujak 2023

AZIMUTOVIH 10 / Večeras jedinstveni šibenski nezavisni kulturni centar slavi 10. rođendan

Diana Ferić
Diana Ferić

Zasigurno najposebni nezavisni kulturni centar u Hrvatskoj - Azimut u Šibeniku ove subote slavi deset godina postojanja, stvaranja, inspiriranja. U deset godina, Azimut je prošao put od isključivo koncertnog prostora ili, pak, kulturnog inkubatora, kako mu se tepalo već u prvim godinama postojanja, do nezavisnog kulturnog centra koji je, vjerojatno jedini u Hrvatskoj, dobio i priznanje Grada Šibenika za „izniman doprinos razvoju kulturne scene i društvenog života Šibenika“. Nagrada uručena prošle godine bila je uvertira u slavljeničku 2023. godinu i subotu 18. ožujka, kada se očekuje veliki rođendanski party uz domaće glazbene snage. U međuvremenu, o Azimutu u nastavku govore gradonačelnik Šibenika,
Željko Burić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić te koncertni i festivalski promotor, Mate Škugor.

KULTURNA OSOVINA

Azimutovih deset” je ni više ni manje nego deset godina neprekinutog rada nezavisnog kulturnog centar Azimut u Šibeniku koji je kroz desetljeće rada upisao zavidan broj različitih kulturnih programa od glazbe, preko likovnih i fotografskih izložbi do gostujućih festivalskih programa i filmskih projekcija.

Tijekom tih deset godina organizirali smo gotovo dvije tisuće raznih događaja, ugostili preko pet tisuća umjetnika i zabavili više od tristo tisuća naših posjetitelja. Rušili smo predrasude i stereotipe, spajali ljude i bili aktivni sudionici renesanse kulture u Šibeniku”, rezimirali su iz Azimuta koji bez zadrške hvali i prvi čovjek Krešimirovog grada, gradonačelnik Željko Burić.

Azimut je definitivno slika grada Šibenika koju želimo njegovati jer nam je kultura veoma važna i on je šibenski kulturni brend, a vlasnik je odlučio ići bremenitim putem i danas predstavlja više od koncertnog prostora, to je klub s raznolikom scenom koja njeguje različite segmente kulturnog djelovanja. Sigurno ćete se sjetiti da sam na otvaranju Kuće umjetnosti Arsen kazao kako Azimut i Arsen čine dva važna ležaja kulturne osovine. Na jugozapadu imamo Azimut s klupskom scenom i izložbama, a s druge strane, Arsen koji njeguje filmsku produkciju”, kazao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, u hvalu NKC Azimut.

A suradnja dviju kulturnih ustanova kakve su i KU Arsen i NKC Azimut nije nepoznanica. Dapače.”Dragim kolegicama i kolegama iz Azimuta od srca želim sretan 10. rođendan i još puno puno godina kreativnog djelovanja u mnogim smjerovima. Azimut je srastao sa Šibenikom i grad je danas teško zamisliv bez tog nezavisnog kulturnog centra koji je zasigurno i uzor mnogim drugima diljem Hrvatske. Kreativni i društveno angažirani Azimut bogatstvo je naše urbane sredine, a nas u Tvrđavi vesele brojne suradnje i međusobna podrška koju si pružamo od samih početaka”, priznala je Gorana Barišić – Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik koja upravlja Arsenom.

BRILJANTNO I NEPROCJENJIVO

U subotu će, 18. ožujka, nezavisni kulturni centar Azimut u Šibenik obilježiti deset godina postojanja, djelovanja i inspiriranja. Tim povodom rade rođendanski party, a ulaznice, ograničen broj njih, goste čekaju na šanku kluba.

Slavljenički program potrajat će kroz cijelu godinu kroz koncertni program „10 za 10” što je azimutovih deset koncerata za deset godina rada.

Azimutovih deset” vrijeme je u kojem je nastalo pregršt divnih suradnji, programa, unutar kojih su se isfiltrirali pojedinci i skupine ljudi koji danas formiraju jedan od najaktivnijih kolektiva Krešimirovogg grada – udruga Kolektiv4B, a čije djelovanje opravdava naziv – nezavisnog kulturnog centra.

Zbog prirode posla kojim se bavim zadnje tri godine, i obveza koje imam tijekom ljetnih mjeseci, rijetko sam u tom periodu boravio u Šibeniku. Glavna mi je motivacija za dolazak u rodni grad bila posjet roditeljima i vjerojatno se uopće ne bih spuštao do njegovog centra da ne postoji Azimut. U pitanju je, kako to običavam reći, endemski primjer privatnog ulaganja u kulturu na razini čitave zemlje i genijalno koncipiran nezavisni kulturni centar kakav, koliko je meni poznato, ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj. Briljantno i neprocjenivo”, kazao je festivalski i koncertni promotor, Mate Škugor, kojemu hrvatska publika duguje festivale poput No Jazz Festivala, Terranea i SuperUha uz pregršt sjajnih koncerata.

Da Azimut radi dobar posao prepoznali su i vrednovali Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova koji su podržali Azimutove programe poput Nevidljive scene treću godinu zaredom. Stoga, u subotu, 18. ožujka, Azimut slavi velikih deset godina uz one koji ga podržavaju od nultne godine – domaće glazbene snage koji su u Azimutu pronašli svoj dom, a Azimut u njima razlog za djelovanje.

Stoga, u subotu, od 20 sati publika slavi uz Azimutove rezidente; Stipe Jazzy Širinić, Bakula i Project 33/45 (ne nužno tim redoslijedom). Pozivnica ima ograničeno, a svoju možete pokupiti na šanku kluba. Sretan rođendan!

FOTO: Facebook

Iz kategorije: Glazba & Spektakli